Svet

Premijer Kanade u iznenadnoj poseti Kijevu: Vojna pomoć Ukrajini u vrednosti od 375 miliona dolara

Džastin Trudo stigao je u Ukrajinu u pratnji svoje zamenice i ministarke finansija Kristije Frilend
Premijer Kanade u iznenadnoj poseti Kijevu: Vojna pomoć Ukrajini u vrednosti od 375 miliona dolaraGetty © Photo by Valentyn Ogirenko-Pool/Getty Images

Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je u Kijevu da će Kanada uputiti novu vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 375 miliona dolara.

Trudo je na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, najavio da će Kanada učestvovati u multinacionalnim naporima za obuku ukrajinskih borbenih pilota, preneo je Rojters.

On je rekao da je Kanada prošle godine zaplenila teretni avion "Antonov" u ruskom vlasništvu koji je sleteo na kanadsku teritoriju i da je otpočeo proces da taj avion bude isporučen Ukrajini.

Bi-Bi-Si je ranije danas javio da je "Džastin Trudo stigao u neočekivanu posetu Kijevu".

Ovo je njegovo drugo putovanje u Ukrajinu od eskalacije sukoba, a poslednji put je posetio Kijev u maju prošle godine. Trudo je stigao u pratnji svoje zamenice i ministarke finansija Kristije Frilend.

Kijev je početkom godine posetila kanadska ministarka odbrane Anita Anand, koja je rekla da će Kanada isporučiti "Ukrajini 200 oklopnih vozila 'senator' u sklopu novog paketa vojne pomoći", saopštilo je Ministarstvo odbrane Kanade.

Anand se tokom posete susrela sa ministrom odbrane Ukrajine Oleksijem Reznikovom i drugim državnim zvaničnicima, preneo je Rojters.

image