Svet

Evropska komisija: Putinov govor "orvelovski"

Portparolki EK nije se dopao govor ruskog predsednika u kome je prozvao Zapad, pa je ustvrdila da "Rusija daje neosnovane izjave" jer, kako navodi, pokušava da "pokrije svoje akcije"
Evropska komisija: Putinov govor "orvelovski"www.globallookpress.com © Jochen Tack/http://imagebroker.com/#/search/

Govor ruskog predsednika Vladimira Putina u kome je on rekao da Rusija brani svoje "pravo na postojanje" od zapadnih sila i optužio SAD i Evropu da žele da "unište i izbrišu Rusiju sa mape", Evropska komisija smatra "orvelovskim".

"Što se tiče izjave da Ukrajina pravi 'prljavu bombu', mogu samo da kažem da nije ništa novo da Rusija daje neosnovane izjave da bi pokrila svoje akcije", kaže portparolka Komisije Nabila Masrali, prenosi Tanjug.

Ona je podsetila i na ruske tvrdnje da Ukrajina ima biološko oružje i istakla da Rusija ni sada nema dokaz za to što tvrdi.

Portparolka Komisije je dodala i da je u Putinovom govoru "ispravno pogrešno, a pogrešno ispravno, da je laž istina, a istina laž".

Rusija, navodi ona, vodi nelegalni rat, krši međunarodni zakon i povelju Ujedinjenih nacija, a kako dodaje Masrali, ruska agresija ima ozbiljne posledice u svetu, a rusku vojsku optužila da čini ratne zločine protiv civila u Ukrajini.

Čevtoročasovno obraćanje ruskog predsednika, tako je, sudeći po ovoj reakciji Evropske komisije ispunilo "proročanstvo" portparola Kremlja Dimitrija Peskova koji je za Putinov govor rekao da će biti "analiziran, čitan i ponovo čitan još nekoliko dana".

Jer, predsednik Rusije se svojim nastupom "obračunao" sa Zapadom navodeći između ostalog i da SAD svetu ne mogu da pruže ništa osim dominacije, kao i da su zapadnjačke pretnje Rusiji primitivne i da toj zemlji niko ne može da naredi kakvo društvo će imati. 
Zapad je, kako je naglasio, i doveo do sadašnje situacije u Ukrajini, a sve što se "muti" u njihovoj kuhinji, tvrdi Putin, na kraju će biti u korist Rusije. I samo njegova zemlja, ističe predsednik, Ukrajini može garantovati državnost.

"Zapadna retorika o upotrebi nuklearnog oružja od strane Rusije služi isključivo primitivnom cilju Zapada, da zaplaše naše prijatelje i partnere, dok Kijev sve vreme insistira da dođe do nuklearnog naoružanja", rekao je Vladimir Putin, nazvavši igru zapada "opasno krvavom".

image