Svet

"Volstrit džornal": Džordž Soroš sinu predaje kontrolu nad svojom imperijom

Aleksandar Soroš je rekao da su njegovi i stavovi njegovog oca isti
"Volstrit džornal": Džordž Soroš sinu predaje kontrolu nad svojom imperijomGetty © Sean Gallup / Staff

Investitor i "filantrop" Džordž Soroš predaje kontrolu nad svojom imperijom vrednom 25 milijardi dolara mlađem sinu - Aleksandru Sorošu.

U svom prvom intervjuu nakon što je izabran na mesto predsednika organizacije, Aleks Soroš (37) je rekao da će nastaviti da podržava američke levičarske političare i da se bavi unutrašnjom politikom SAD, budući da je i sam bio "politički aktivniji" od svog oca.

Aleks je istakao da su njegovi i stavovi njegovog oca isti, ali je napomenuo da će biti aktivniji u kampanji za pravo glasa, pravo na abortus i rodnu ravnopravnost. Biznismen je takođe rekao da je zabrinut zbog mogućnosti da Donald Tramp bude ponovo izabran za predsednika Sjedinjenih Država nakon izbora 2024. godine, prenosi "Volstrit džornal".

Kako piše "Volstrit džornal", on će nastaviti da koristi "duboke džepove porodice" kako bi podržao levo orjentisane američke političare.

Sorošev sin je takođe predsednik Soroševog komiteta za političku akciju.

List piše da Soroševa Fondacija za otvoreno društvo šalje oko 1,5 milijardi dolara godišnje grupama koje brane ljudska prava i promovišu demokratiju u različitim zemljama. Soroš takođe obezbeđuje sredstva univerzitetima i obrazovnim organizacijama.

Prema pisanju lista, bilo je onih koji su sumnjali da će Džordž Soroš otići u penziju. Pored toga, on je u jednom intervjuu rekao: "Nisam želeo da fondaciju preuzme neko od moje dece, iz principa. Mislio sam da treba da je vodi neko ko najviše odgovara".

Godinama su ljudi bliski Džordžu Sorošu verovali da je Aleksov stariji polubrat Džonatan Soroš (52), advokat sa finansijskim iskustvom, jasan naslednik. Džonatan je radio je neko vreme u fondaciji i stabilizovao Sorošev hedž-fond tokom turbulentnih vremena. Onda je došlo do svađe i promene mišljenja.

Aleks na kraju je stekao poverenje svog oca, zamenjujući ga na putovanjima po kancelarijama organizacije širom sveta.

"Zaslužio je to", rekao je Džordž Soroš.

image