Svet

Rušenje HE Kahovka pogoršaće nestašicu hrane širom sveta

Britanske potrošače, i ne samo njih, očekuju veće cene životnih namirnica zbog mogućih promena u globalnoj distribuciji poljoprivrednih proizvoda
Rušenje HE Kahovka pogoršaće nestašicu hrane širom sveta© Tanjug/AP Photo/Libkos, File

Ekološka katastrofa koja je nastala po rušenju HE Kahovka, u području zahvaćenom rusko-ukrajinskim ratom, osetiće se daleko van granica Ukrajine, pre svega izazvaće nestašicu hrane, piše britanski "Gardijan" dodajući da na Ostrvu tek sad neće biti govora o pojeftinjenju životnih namirnica.

Imajući u vidu da je Ukrajina poznata kao evropska žitnica, jer je jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica i pšenice, ali i veliki proizvođač suncokretovog ulja, koje se nalazi u sastavu mnogih prehrambenih proizvoda, katastrofa je odmah izazvala skok globalne cene pšenice, te izazvala strah od rasta troškova hrane širom sveta.

"Ova eskalacija je iznenadila mnoge ljude u smislu obima jer već sada govorimo o 500.000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje je pogođeno katastrofom", izjavio je glavni ekonomista Britanskog instituta za distribuciju hrane (IGD) Džejms Volton.

Takođe, po njegovim rečima, uslediće potraga za alternativnim izvorima snabdevanja na svetskom tržištu, što će pomeriti vreme povratka normalnijih cena hrane.

Britanske potrošače, i ne samo njih, očekuju veće cene hrane zbog mogućih promena u distribuciji poljoprivrednih proizvoda u svetu, a premijer Ujedinjenog Kraljevstva Riši Sunak razmatra mogućnost ograničavanja cena osnovnih životnih namirnica.

image