Svet

Stokholmski institut za mir: Nuklearne sile povećavaju svoje arsenale

Amerika (1.770 jedinica) i Rusija (1.674) su bile lideri po broju raspoređenih bojevih glava na početku 2023. godine, saopštilo je Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI)
Stokholmski institut za mir: Nuklearne sile povećavaju svoje arsenale© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Nuklearne sile, uključujući Rusiju i SAD, aktivno modernizuju svoje arsenale, a u jeku ukrajinskog sukoba broj raspoređenih bojevih glava samo raste, pokazuju podaci Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

Prema statistici SIPRI-ja, u januaru 2023. godine Rusija, SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Severna Koreja i Izrael imali su ukupno oko 12.512 komada nuklearnog oružja, od kojih je 9.576 bilo odloženo u skladištima za potencijalno korišćenje. Ovo je 86 jedinica više nego u januaru 2022.

Pritom, oko dve hiljade bojevih glava (skoro sve američke i ruske) bile su u stanju visoke pripravnosti, naglašava institut.

Lideri po broju raspoređenih bojevih glava su na početku 2023. godine bile SAD sa 1.770 jedinica, ali i Rusija sa 1.674. Obe zemlje zajedno poseduju približno 90 posto svih zaliha nuklearnog oružja. Odmah za njima su Francuska i Velika Britanija sa 280 odnosno 120 jedinica.

Kako navodi SIPRI, u 2022. godini, veličina nuklearnog arsenala Rusije i SAD ostala je "relativno stabilna".

Veličina kineskog nuklearnog arsenala, prema procenama SIPRI-ja, porasla je sa 350 na 410 bojevih glava. Očekuje se da će brojke nastaviti da rastu, a Kina bi do kraja decenije mogla da izgradi svoj nuklearni arsenal do nivoa SAD i Rusije.

Velika Britanija, koja nije povećala svoj nuklearni arsenal 2022. godine, verovatno će povećati i svoje zalihe bojevih glava, dodaje SIPRI i podseća na izjave britanske vlade iz 2021. godine da se granica poveća sa 225 na 260 jedinica.

Francuska nastavlja da razvija svoj nuklearni program tako što razrađuje nuklearnu podmornicu sa balističkim projektilima treće generacije, kao i novu krstareću raketu, a pominje se i program popravke i modernizacije postojećih sistema.

Čini se da Indija i Pakistan takođe proširuju svoje nuklearne arsenale. Obe zemlje su nastavile da razvijaju nove tipove sistema nuklearne isporuke 2022. godine.

Iako je Pakistan glavna meta za indijsko nuklearno oružje, oni i dalje aktivno razvijaju sisteme dugog dometa sposobne da pogode ciljeve širom Kine, prenose "RIA Novosti".

Južna Koreja nastavlja da daje prioritet svom vojnom nuklearnom programu. Iako Severna Koreja nije sprovela nuklearne probne eksplozije 2022. godine, njeno rukovodstvo je izvelo više od 90 probnih lansiranja raketa. SIPRI procenjuje da Severna Koreja trenutno ima oko 30 bojevih glava i dovoljno materijala da proizvede još 50 do 70.

U studiji instituta se pominje i da Izrael, koji javno ne priznaje da ima nuklearno oružje, takođe modernizuje svoj nuklearni arsenal.

image