Svet

Ukrajina očajnički traži još "leoparda": Svaki može biti "zlata vredan"

Bivši ukrajinski ambasador se nije zaustavio na tenkovima, tražio je od Nemačke dodatnih 60 pešadijskih borbenih vozila tipa "marder", a ponovio je i svoj raniji zahtev Berlinu da obezbedi krstareće rakete "taurus"
Ukrajina očajnički traži još "leoparda": Svaki može biti "zlata vredan"www.globallookpress.com © Thomas Imo/PHOTOTHEK

Nakon što je sabrao prve gubitke nakon nedavno započete "velike ukrajinske ofanzive", zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova i bivši ambasador u Berlinu Andrej Meljnik zatražio je od Nemačke još tenkova.

Ukrajini je potrebno još tenkova "leopard 2", koje bi Nemačka mogla da isporuči Kijevu, a da ne ugrozi sopstvenu odbrambenu sposobnost, kazao je Meljnik u intervjuu za "Tagesšpiegel".

"Ukrajinskoj vojsci je očajnički potreban mnogo veći broj zapadnih tenkova, borbenih vozila pešadije i drugih oklopnih vozila", objasnio je Meljnik koji je siguran da 18 "leoparda", koje je Ukrajina dobila, može "da se utrostruči bez pretnje po odbrambenu sposobnost Nemačke" koja ima više od 300 tenkova.

"Svaki nemački tenk je bukvalno zlata vredan za odlučujuću ofanzivu", naglasio je on.

Nije se zaustavio na tenkovima, tražio je od Nemačke dodatnih 60 pešadijskih borbenih vozila tipa "marder", a ponovio je i svoj raniji zahtev Berlinu da obezbedi krstareće rakete "taurus" i pomogne u izgradnji moćnih ukrajinskih vazdušnih snaga.

Ukrajina čeka "stratešku odluku Nemačke o aktivnom učešću u koaliciji borbenih aviona kako bi se ukrajinskim pilotima dala mogućnost da se obučavaju na avionima 'eurofajter' i kako bi obezbedila više od 130 aviona".

Kako je saopšteno, nemačka vlada trenutno ne razmišlja o snabdevanju Ukrajine krstarećim raketama dugog dometa "taurus", prenose "RIA Novosti".

Istovremeno, ruska vojska uspeva da odgovori i likvidira neprijateljsko oružje sa Zapada, koje Ukrajina koristi u borbi. Tako je rusko Ministarstvo odbrane ove subote izvestilo da su četiri "leoparda" i pet "bredlija" uništena na južnodonjeckom i zaproškom pravcu fronta.

"Ruski borci su odbili neprijateljske napade", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ukrajina je, u okviru takozvane "tenkovske koalicije" od zapadnih zemalja dobila više od 50 nemačkih tenkova ukupno, a njih 18 je bilo iz zaliha Bundesvera. Nemačko Ministarstvo ekonomije je u februaru odobrilo izvoz u Ukrajinu do 178 tenkova "leopard 1A5".

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u petak da ukrajinske trupe nisu postigle svoje ciljeve ni u jednom sektoru zbog hrabrosti ruskih vojnika i pravilne organizacije trupa.

Svi ofanzivni pokušaji Kijeva su propali, naglasio je Putin.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini i definisala zapadno oružje kao legitimnu metu.

image