Svet

Ekspedicije na Amazonu i Nilu: Da li će konačno biti utvrđeno koja je reka najduža na svetu?

Jednu od najvećih geografskih misterija pokušaće da reši istraživačka misija koja će sledećeg proleća krenuti da istraži tok Amazona
Ekspedicije na Amazonu i Nilu: Da li će konačno biti utvrđeno koja je reka najduža na svetu?www.globallookpress.com © Tino Plunert/ZB

Najviši planinski vrh je Mont Everest, najveći okean Pacifik, a najootrovnija zmija je kopneni tajpan. Koja je, međutim, najduža reka na svetu?

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, enciklopediji Britanika i američkoj vladi, ta titula pripada Nilu. "Vikipedija" na portugalskom jeziku i obrazovni sajt "Brazil skul", ipak nemaju sumnje da je od Nila duži Amazon.

"Nil je definitivno duži od Amazona", tvrdi ser Kristofer Ondataž, englesko-kanadski avanturista koji je putovao do, kako kaže, dalekog izvora reke. 

"Amazon je duži od Nila", jednako je uveren bivši direktor Brazilskog instituta za geografiju i statistiku Gvido Geli.

Naizgled nerešiva svađa mogla bi uskoro da bude rešena, jer, kako piše "Vašington post", tim međunarodnih istraživača sledećeg proleća kreće u ekspediciju duž Amazona kako bi stavio tačku na ovaj spor.

Hrabri istraživači uputiće se u najudaljenije krajeve peruanskih Anda, u kojima po svemu sudeći izvire Amazon. Tokom sedmomesečne misije oni će mapirati i meriti čitav tok reke do njenog ušća u Atlantski okean.

A ako sve prođe kako treba, sledeće odredište je putovanje Nilom. Jer, ko zna da li je i dužina te afričke reke ispravno izmerena.

Godine 1846, prema atlasu "Mape korisnog znanja", Amazon je bio najduži vodeni tok na svetu dužinom od 5.149,9 kilometara, a Nil je imao 4.425,6 kilometara. Nedavno, brazilski istraživači naveli su da je Amazon zapravo 1609 kilometara duži, kao i da je 140 kilometara duži od Nila. Američki Geološki zavod misli drugačije- Amazon je oko 212 kilometara kraći od Nila.

Zašto je, međutim, pitanje najduže reke ostalo jedna od poslednjih geografskih misterija?

Sama priroda potrudila se da odgovor bude komplikovan, jer reke stalno menjaju svoje tokove, poplave spiraju njihove meandre, obale se menjaju, a ljudskom rukom iskopani kanali skreću im puteve.

Otvoreno je pitanje i gde zapravo počinje reka- da li je to možda njen najudaljeniji izvor, ili onaj deo na kome reka zapravo postaje reka. 

Vekovima su ljudi verovali da je izvor Amazona reka Maranjon u severnom Peruu, a onda su istraživači dokazali da je praćenje druge udaljene pritoke, reke Apurimak, dovelo do još udaljenijeg izvora. Ekspedicija iz 1971. koju je predvodio američki istraživač Loren Mekintajer pratila je reku do dalekog potoka u Andima i tu krunisala izvorište Amazona.

Ali, pre jedne decenije, neuronaučnik Džejms Kontos čija je strast bila kajak, gledao je mape Anda i usredsredio se na treću pritoku, reku Mantaro, za koju se činilo da se uvija dalje od Apurimaka. Zato je krenuo sa dži-pi-esom, planinarskim knjigama i kajakom da sazna da li su karte tačne. I uspeo je, pronašao je novi najudaljeniji izvor. Ali drugi istraživači su odmah pokušali da ga diskredituju, budući da je duž Manatra izgrađena brana koja tokom sušne sezone skrene dovoljno vode da se korito ove pritoke isprazni. Drugi su ipak smatrali da  sezonalnost reke uzrokovana ljudskom intervencijom ne bi trebalo da bude važna.

Rasprava oko Amazona tako je počela da nalikuje svađi oko izvora Nila.

Sredinom 1850-ih, istraživač po imenu Džek Spek tvrdio da je pronašao izvor reke: jezero Viktorija. Ni do danas to nije opšteprihvaćen odgovor, a trenutno čak tri različite države - Uganda, Burundi i Ruanda - svojataju izvor Nila.

Isto je komplikovano odgovoriti i na enigmu-šta je to ušće.

Dok Nil vijuga na sever, ulivajući se u Egipat i dalje u Sredozemno more, ne ostavlja nam mnogo otvorenih pitanja, iako je sa Amazonom mnogo komplikovanije- većina vode te reke ide ka severu, najkraćim putem do mora, ali deo reke ipak odlazi ka jugu, započinjući dug, zaobilazni put do Atlantika.

Pred istraživačima koji će se uputiti ka Andima obiman je i težak posao- oni treba da dokumentuju čitav Amazon, njegovu geografiju i biodiverzitet. Isto tako, jedna od glavnih misija im je i da prežive.

"Trgovci drogom koriste Amazon kao rutu za krijumčarenje. Sekcije su prožete rečnim piratima. U 2018, šest muškaraca optuženo je za ubistvo britanske kanuistkinje Eme Kelti, koja je seksualno napadnuta i ubijena na pola puta tokom samostalnog putovanja duž reke", nabraja "Vašington post" sve opasnosti koje očekuju tim avanturista.

image