Svet

Kongresmen: Ukrajinski biznismen ima dokaze o podmićivanju Džozefa i Hantera Bajdena

Snimci mogu predstavljati dokaz za navodnu šemu podmićivanja između porodice Bajden i ukrajinske energetske kompanije "Burisma"
Kongresmen: Ukrajinski biznismen ima dokaze o podmićivanju Džozefa i  Hantera BajdenaGetty © Drew Angerer/Getty Images

Jedan zvaničnik ukrajinske energetske kompanije "Burisma holdings" koji je tvrdio da je podmitio aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena i njegovog sina Hantera Bajdena zadržao je više od deset snimaka svojih razgovora sa njima kao "osiguranje", rekao je republikanski senator Čak Grasli, pozivajući se na dokumente FBI.

Grasli je u saopštenju objavljenom u ponedeljak pozvao američko Ministarstvo pravde da objavi potpunu i neredigovanu kopiju FBI dokumenata koji navodno sadrže detalje o kriminalnoj šemi podmićivanja između porodice Bajden i ukrajinske energetske kompanije.

Dokumenti se navodno zasnivaju na intervjuima koje je FBI sproveo sa "veoma kredibilnim" poverljivim izborom, koji je opisao nekoliko interakcija sa visokim zvaničnikom "Burisme" počevši od 2015. godine, odnosno u periodu kada je Bajden služio kao potpredsednik Obamine administracije.

FBI je podelio dokumente sa određenim brojem kongresmena, ali je Grasli naveo da su ključni delovi bili izostavljeni, uključujući i "referencu o tome kako strani državljanin koji je navodno podmitio Džoa i Hantera Bajdena poseduje audio snimke svojih razgovora sa njima", a kojih, kako ističe, ima "ukupno sedamnaest".

Zvaničnik ukrajinske kompanije čuvao je snimke kao "neku vrstu osiguranja" u slučaju da dospe u "nezgodnu situaciju", dodao je Grasli, koji tvrdi da je imao uvid u dokumente u celosti.

Međutim, republikanski senator nije naveo šta je rečeno u tim audio snimcima.

Senator Grasli i predsednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma Džejms Komer prvi put su istakli navodni slučaj mita u maju, pozivajući se na uzbunjivača koji je otkrio da FBI poseduje dokumente u kojima se detaljno opisuju intervjui sa poverljivim izvorom.

Nadzorni odbor je zatim izdao sudski zahtev FBI da podeli dokumente, a agencija je kongresmenima prošle nedelje dostavila njihovu redigovanu verziju, tek nakon što su oni zapretili da će optužiti direktora FBI Kristofera Reja za nepoštovanje Kongresa.

Za dokumente se navodi da sadrže detalje razgovora o tome kako je neimenovani zvaničnik "Burisme" navodno uplatio Džozefu i Hanteru Bajdenu svotu od pet miliona dolara za vreme Obamine administracije.

Uprkos tome što je imao malo prethodnog iskustva u energetskom sektoru, Hanter Bajden je bio zaposlen u upravnom odboru ukrajinske firme između 2014. i 2019. godine, kada je primao i više od 50.000 dolara mesečno.

Zvaničnik "Burisme" navodno je objasnio da je kompanija morala da "plati Bajdenima" jer se našla pod istragom ukrajinskog tužioca.

Iako je aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden nedavno odbacio optužbe za podmićivanje kao "gomilu gluposti", on je priznao da je odgovoran za otpuštanje glavnog ukrajinskog tužioca Viktora Šokina, koji je u to vreme istraživao "Burismu" i njene rukovodioce pod optužbama za korupciju.

Bajden je rekao da je to učinio preteći da će uskratiti američku pomoć, ali insistira da je Šokin smenjen jer je odbijao da prati trag korupcije.

image