Svet

Rusija podržala zahtev Egipta da se pridruži BRIKS-u, Neka se spremi Iran

Ambasador Rusije u Kairu Georgij Borisenko kaže da Kairo pokazuje veliku želju da razvija trgovinsku i druge vidove ekonomske saradnje sa Rusijom
Rusija podržala zahtev Egipta da se pridruži BRIKS-u, Neka se spremi IranGetty © Handout / Handout

Rusija je podržala zahtev Egipta da se pridruži BRIKS-u, rekao je ambasador u Kairu Georgij Borisenko u intervjuu za "RIA Novosti".

"Pristupanje Egipta može da se desi nakon što se u okviru asocijacije konačno usaglase kriterijumi i procedure za prijem novih zemalja, pošto sadašnje članice imaju različita mišljenja o tome", rekao je on.

Prema rečima diplomate, kada se Egipćani pridruže BRIKS-u, otvoriće im se nove političke i ekonomske mogućnosti i povećaće se njihova važnost u međunarodnoj politici, ali i njihovo učešće u stvaranju alternativnih mehanizama transakcija u odnosu na dolar.

I BRIKS će imati koristi od ulaska Egipta, kazao je ambasador i objasnio da afrička zemlja predstavlja i Afriku i arapsku zajednicu, naslednik je drevne civilizacije, ima veoma mladu populaciju, i važan strateški položaj u svetu zahvaljujući Sueckom kanalu.

Ranije je ruski ambasador u Kairu potvrdio da je Egipat podneo zahtev za pridruživanje BRIKS-u.

"Egipat je podneo zahtev za ulazak u grupu BRIKS, jer je jedna od inicijativa za koju se BRIKS trenutno angažuje potpuno prenošenje trgovine na alternativne valute, ili nacionalne ili neke nove zajedničke valute koja bi se formirala. Egipat je veoma zainteresovan za to", rekao je diplomata u intervjuu za TASS.

Prema njegovim rečima, Egipat pokazuje veliku želju da razvija trgovinsku i druge vidove ekonomske saradnje sa Rusijom. "U toku je proces izgradnje novih mehanizama za međusobne transakcije u trgovini", dodao je ambasador.

Egipat planira da odustane od američkog dolara u trgovini s nekoliko zemalja članica BRIKS-a, izjavio je ranije tamošnji ministar snabdevanja i trgovine Ali Moselhi, a preneo Rojters.

Prema njegovim rečima, Egipat nastoji da koristi lokalne valute za plaćanje robe koju uvozi iz Indije, Kine i Rusije, članica BRIKS-a, koji uključuje i Brazil i Južnu Afriku.

Sastanak ministara spoljnih poslova BRIKS-a održan je 2. juna u Kejptaunu, a prisustvovali su i ministri spoljnih poslova 12 država globalnog juga, koji su izrazili želju da se pridruže asocijaciji. To su Argentina, Bangladeš, Venecuela, Gabon, Demokratska Republika Kongo, Egipat, Indonezija, Iran, Unija Komorskih ostrva, Kuba, UAE i Saudijska Arabija.

Grupa BRIKS obuhvata 40 odsto svetske populacije i skoro trećinu globalne ekonomije. Članice bloka su nedavno pretekle G7 po ekonomskom rastu.

Sprema se i Iran

Prethodno je predsednik Irana Ibrahim Raisi na sastanku sa venecuelanskom omladinom u Karakasu izjavio da raste uloga regionalnih organizacija u formiranju novog multipolarnog sveta.On je poručio da je njegova zemlja spremna za pridruženje BRIKS-u.

List "Opinion", pozivajući se na izvore, objavio je da je predsednik Francuske Emanuel Makron zamolio predsednika Južnoafričke Republike Sirila Ramafosu da mu dozvoli da učestvuje na samitu BRIKS u avgustu.

U okviru BRIKS-a se nalazi pet država: Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika. Nekoliko država, među kojima i Argentina navele su da žele da pristupe BRIKS-u.

image