Svet

UN traže od Izraela da se odrekne svog nuklearnog oružja

Rezolucijom se od izraelskih vlasti zahteva da, bez odlaganja, pristupe Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja
UN traže od Izraela da se odrekne svog nuklearnog oružjawww.globallookpress.com © Florian Gaertner

Izrael mora da se odrekne svog nuklearnog oružja, a nuklearne centrale da otvori za inspekciju Međunarodne agencije za atomsku energiju, odlučeno je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. 

Samo pet zemalja je glasalo protiv ove rezolucije: Kanada, Izrael, Mikronezija, Palau i Sjedinjene Američke Države, dok su 24 članice ostale uzdržane.

Rezoluciju je Ujedinjenim nacijama podneo Egipat uz podršku palestinskih vlasti i 19 drugih država, uključujući Bahrein, Jordan, Maroko i Ujedinjene Arapske Emirate.

Iako to nikada nije priznao, veruje se da je Izrael jedna od devet država koje raspolažu nuklearnim arsenalom, a ujedno je i jedina bliskoistočna zemlja koja nije potpisala Ugovor o neširenju nuklearnog oružja, navodi se u rezoluciji Ujedinjenih nacija.

Rezolucijom se od Izraela zahteva da pristupi Ugovoru bez odlaganja, te da ne razvija, proizvodi ili testira nuklearno oružje. 

Sa druge strane, Iran koji je na putu razvoja nuklearnog oružja, ne spominje se u rezoluciji, ističe izraelski "Džerusalem post".

Istog dana, na Generalnoj skupštini UN odobren je i poziv na uspostavljanje zone bez nuklearnog oružja na Bliskom istoku, a Izrael je bio jedina država koja je glasala protiv.

Razne međunarodne studije još od pre dve godine govore da trenutno devet nuklearnih sila – Sjedinjene Američke Države, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Sjeverna Koreja – zajedno posjeduju otprilike 13.400 nuklearnih bombi.

Približno 3.720 nuklearnih bombi trenutno je raspoređeno s operativnim snagama, a otprilike 1.800 ih je u stanju visoke operativne pripravnosti.

image