Svet

Kuleba: NATO-u je potrebna Ukrajina kao saveznik, a ne kao privilegovani partner

Stvaranje saveta NATO–Ukrajina bez snažnog koraka ka članstvu je kao obezbeđivanje tenka bez topa, izjavio je šef diplomatije Ukrajine
Kuleba: NATO-u je potrebna Ukrajina kao saveznik, a ne kao privilegovani partner© Tanjug/AP Photo

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba zahvalio je šefici diplomatije Nemačke Analeni Berbok na podršci koju pruža njegovoj zemlji i istakao da je Ukrajina potrebna Severnoatlantskoj alijansi kao saveznik, a ne privilegovani partner.

"Stav Ukrajine je jasan: stvaranje saveta NATO–Ukrajina bez snažnog koraka ka članstvu je kao obezbeđivanje tenka bez topa. NATO-u je potrebna Ukrajina kao saveznik, a ne samo privilegovani partner", napisao je Kuleba na Tviteru nakon telefonskog razgovora s Berbokovom o predstojećem samitu Alijanse u julu u Viljnusu i članstvu Ukrajine u toj organizaciji.

Generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg najavio je da će sastanak ministara odbrane NATO-a 15. juna početi sastankom Saveta NATO–Ukrajina, tokom kojeg će ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov i saveznici iz pakta razgovarati o situaciji na terenu i o višegodišnjem paketu podrške Ukrajini.

image