Svet

Nemačka i Poljska popravljaće zajedno ukrajinske tenkove

Razgovori bi trebalo da budu završeni narednih dana, a planirani pogon biće korišćen i za snabdevanje očajnički potrebnim rezervnim delovima
Nemačka i Poljska popravljaće zajedno ukrajinske tenkovewww.globallookpress.com © © Klaus-Dietmar Gabbert

Nemačka i Poljska pri kraju su dogovora o uspostavljanju pogona za popravku tenkova "leopard" i druge opreme koji stižu sa bojišta u Ukrajini, rekao je "Blumbergu" nemački ambasador u Poljskoj Tomas Beger.

Razgovori bi trebalo da budu završeni narednih dana, a svakako pre NATO samita u Viljnusu, a planirani pogon biće korišćen i za snabdevanje očajnički potrebnim rezervnim delovima.

"Posle meseci vršenja pritiska na NATO da im isporuči naoružanje, Ukrajina ga šalje na bojno polje u svojoj dugo očekivanoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga kako bi povratila teritoriju", navodi se u tekstu.

Dodaje se da je prema podacima onlajn grupe "Oriks", koja beleži potvrđenu uništenu vojnu opremu obe strane , do sada uništeno, oštećeno ili napušteno najmanje četiri nemačkih "leoparda" i 16 američkih borbenih vozila "bredli".

Da su dugi i teški razgovori o  pogonu za remont pri kraju potvrdio je početkom nedelje i nemački kancelar Olaf Šolc, uz podsećanje u tekstu da je Nemačka osim "leoparda" Ukrajini isporučila i PVO sisteme poput "patriota" i "iris T", kao i protivavionske topove "gepard".  

Poljska je takođe isporučila "leoparde" Ukrajini, prethodno kritikujući Nemačku zbog oklevanja da obezbedi ova borbena vozila Kijevu, a varnica ne relaciji Berlin-Varšava bilo je i oko nemačkih zaliha rezervnih delova za starije modele "leoparda".

image