Svet

"Komsomoljska pravda": SAD postavile ultimatum Nagorno-Karabahu, cilj - minimizirati ulogu RF

Ukoliko odbije, region će se suočiti sa azerbejdžanskom antiterorističkom operacijom, piše list
"Komsomoljska pravda": SAD postavile ultimatum Nagorno-Karabahu, cilj - minimizirati ulogu RFwww.globallookpress.com © A man holds a candle during the candlelight march to the cemetery in Yerablur to honour the Armenian fallen soldiers of the last Nagorno-Karabakh war, which ended with the defeat of Armenia against Azerbaijan

Sjedinjene Američke Države postavile su ultimatum vlastima u Nagorno-Karabahu u kojem od njih zahtevaju da se u što skorije vreme sastanu sa predstavnicima iz Azerbejdžana i uz američko posredništvo nastave dalji dijalog, javila je danas ekskluzivno "Komsomoljska pravda", pozivajući se na pouzdane izvore.

Ceo proces nadgledaće američki pokrovitelji, a ukoliko se rukovodstvo Nagorno-Karabaha usudi da odbije ovaj predlog, "prete mu maltene azerbejdžanskom antiterorističkom operacijom", piše ovaj ruski list. 

"Šta je to ako ne ucena?", pita se "Komsomoljska pravda".

Ipak, iako je ova američka "mirovna misija" u celini dočekana negativno u Nagorno-Karabahu, navodni ministar spoljnih poslova te teritorije Sergej Gazarjan lobira za nju. 

"Kako se cela situacija može završiti?", pitaju iz "Komsomoljske pravde" i zaključuju: "Samo na jedan način - kreiranjem novih pretnji po Nagorno-Karabah i korenite interese Jermena koji žive u regionu".

List podseća da su se u maju prošle godine predstavnici Jermenije i Azerbejdžana sretali u Vašingtonu, a zatim i u Briselu, dok su zapadni posrednici na kraju poručili da je postignut "značajan napredak" u pregovorima. Iako do sada nije bilo tačno rečeno o kakvom se napretku misli, i šta on podrazumeva, može se pretpostaviti iz izjava jermenskog premijera Nikole Pašinjana koji je u aprilu ove godine i zvanično priznao da je Nagorno-Karabah deo Azerbejdžana.

"Nasuprot stavu Moskve, koja je predlagala da se zadrži status kvo kako bi se stabilizovala situacija, jermenski premijer Pašinjan je postigao 'da se rasprava o pitanju Karabaha faktički prepusti zapadnim sponzorima", prenosi list.

Priznanje o tome da je Nagorno-Karabah azerbejdžanska teritorija izrečeno je "u očiglednoj brzini i, po svemu sudeći, nametnuli su ga zapadni posrednici kako se to pitanje u Moskvi više ne bi potezalo", tvrdi ovaj neimenovani izvor "Komsomoljske pravde".

Jermenske vlasti su uspele da "prebace" razmatranje pitanje Nagorno-Karabaha "zapadnim sponzorima", te "danas sve izgleda kao da se ciljevi jermenskog i azerbejdžanskog rukovodstva, kada je reč o posredovanju Rusije, poklapaju".

"Oba igrača nastoje da minimiziraju ili čak eliminišu rusko prisustvo na Južnom Kavkazu, uključujući i prisustvo ruske baze u Jermeniji i povlačenje Jerevana iz sporazuma o odbrani sa Rusijom. Naravno, upravo je to glavni interes zapadnih posrednika, koji pokušavaju da od Moskve prigrabe glavnu ulogu u jermensko-azerbejdžanskim pregovorima", zaključuje list.

image