Svet

Pregovori u Moskvi: Pašinjan i Alijev se sastaju uz Putinovo posredovanje

Rusija predložila trilateralni samit u Moskvi
Pregovori u Moskvi: Pašinjan i Alijev se sastaju uz Putinovo posredovanje© Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da će 25. maja u Moskvi razgovarati sa predsednikom Azerbejdžana, Ilhamom Alijevim, uz posredovanje ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Dobili smo predlog ruske strane da se trilateralni samit održi 25. maja u Moskvi, uz posredovanje ruskog predsednika, i prihvatili smo predlog", rekao je Pašinjan.

Pašinjan je istakao, da pored razgovora u Moskvi, planira da se sastane sa Alijevim 1. juna u Kišinjevu, navodeći da će u tim razgovorima učestvovati i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc, preneo je TASS.

"Sastanak u istom formatu planiran je za oktobar u Granadi. Sledeći trilateralni sastanak u Briselu zakazan je za jul", najavio je Pašinjan.

Jermenski premijer je sastanak sa Alijevim u Briselu 14. maja ocenio kao pozitivan korak, navodeći da je važan za uspostavljanje mira u regionu, koordinaciju mirovnog sporazuma i demarkaciju granice između Jermenije i Azerbejdžana.

Pašinjan je kazao da je na tom sastanku formalizovano da Azerbejdžan priznaje teritorijalni integritet Jermenije, a da Jermenija priznaje teritorijalni integritet Azerbejdžana.

image