Svet

Jermenija i Azerbejdžan pregovaraju i u Vašingtonu

Pre tri dana i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom o Nagorno-Karabahu sa akcentom na rešavanju praktičnih problema kako bi situacija u regionu bila stabilna i bezbedna
Jermenija i Azerbejdžan pregovaraju i u Vašingtonu© MOD Russia/via Globallookpress.com

Jermenija i Azerbejdžan u nedelju će, u Vašingtonu održati novu rundu pregovora, najavila je portparolka ministarstva spoljnih poslova Jermenije, a preneo Rojters.

"Od 30. aprila ministar spoljnih poslova Jermenije Ararat Mirzojan boraviće u radnoj poseti Vašingtonu. Zakazana je sledeća runda razgovora o sporazumu o normalizaciji odnosa između Jermenije i Azerbejdžana", objavljeno je na Fejsbuk stranici portparola.

Tenzije između dve zemlje ponovo rastu oko spornog regiona Nagorno-Karabaha, gde su 2020. ruske mirovne snage raspoređene da okončaju rat, drugi po redu od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine u kome se Jermenija i Azerbejdžan bore oko ove teritorije.

Tokom vojnog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Karabahom, ali je u septembru 2020, preuzeo kontrolu nad mnogim naseljima tokom vojnih operacija.

U novembru iste godine, Jermenija i Azerbejdžan, uz učešće Ruske Federacije, potpisali su sporazum o prekidu neprijateljstava u Nagorno-Karabahu.

Planinski region je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, ali je uglavnom naseljen etničkim Jermenima.

Azerbejdžan je prošle nedelje postavio novi kontrolni punkt na putu za Karabah, koridor Lačin, u potezu koji je Jermenija nazvala grubim kršenjem primirja iz 2020.

Pre tri dana i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom o Nagorno-Karabahu sa akcentom na rešavanju praktičnih problema kako bi situacija u regionu bila stabilna i bezbedna.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je 24. aprila pozvalo Azerbejdžan i Jermeniju da se što pre vrate poštovanju dogovenog, ističući da u svakom slučaju lokalno stanovništvo ne treba da trpi.

Rusija je zabrinuta zbog sve češćeg kršenja uspostavljenog primirja i rasta broja incidenata, usled kojih se redovno pojavljuju žrtve na obe strane, navedeno je u zvaničnom saopštenju rusko MSP.

image
VV inauguration
banner