Rusija

Putin i Pašinjan razgovarali o rešenjima sukoba u Nagorno-Karabahu

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije pozvalo Azerbejdžan i Jermeniju da se što pre vrate poštovanju dogovora koji su uspostavljeni između njih
Putin i Pašinjan razgovarali o rešenjima sukoba u Nagorno-Karabahuwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Ruski predsednik Vladimir Putin i jermenski premijer Nikol Pašinjan razgovarali su o Nagorno-Karabahu sa akcentom na rešavanju praktičnih problema kako bi situacija u regionu bila stabilna i bezbedna, navodi se na zvaničnom sajtu Kremlja.

Zbog trenutnog zaoštravanja odnosa u Lačinskom koridoru, ponovo je potvrđen značaj striktnog poštovanja fundamentalnih sporazuma dogovorenih između lidera Rusije, Jermenije i Azerbejdžana.

Pritom, predsednik Rusije je izrazio solidarnost sa jermenskim narodom u vezi sa nedavnim žalosnim datumom – Danom sećanja na žrtve genocida nad Jermenima, navodi se u saopštenju.

Dogovoren je nastavak saradnje na različitim nivoima.

I jermenska vlada je na zvaničnom sajtu, bez detalja sadržaja razgovora, saopštila da je glavna tema bila situacija u Lačinskom koridoru i Nagorno-Karabahu.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je 24. aprila pozvalo Azerbejdžan i Jermeniju da se što pre vrate poštovanju dogovenog, ističući da u svakom slučaju lokalno stanovništvo ne treba da trpi.

Rusija je zabrinuta zbog sve češćeg kršenja uspostavljenog primirja i rasta broja incidenata, usled kojih se redovno pojavljuju žrtve na obe strane, navedeno je u zvaničnom saopštenju rusko MSP.

Azerbejdžanska strana je 23. aprila blokirala saobraćaj duž koridora Lačin. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da komanda ruskih mirovnih snaga pregovara sa Azerbejdžanom zbog situacije sa kontrolnim punktom.

Moskva smatra da su trilateralni sporazumi sa Bakuom i Jerevanom o Karabahu neosporni, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov i dodao da će Ruska Federacija pozdraviti sve korake strana koji mogu da dovedu do mira u odnosu Azerbejdžana i Jermenije.

Odnosi između između kavkaskih država su eskalirali zbog nerešenog pitanja Nagorno-Karabaha, koji je 1988. godine proglasio samostalnost i otcepljenje od Azerbejdžanske SSR.

Tokom vojnog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Karabahom, ali je u septembru 2020, preuzeo kontrolu nad mnogim naseljima tokom vojnih operacija.

U novembru iste godine, Jermenija i Azerbejdžan, uz učešće Ruske Federacije, potpisali su sporazum o prekidu neprijateljstava u Nagorno-Karabahu.

image
VV inauguration
banner