Svet

Nemačka kupuje izraelski protivraketni sistem, prave sopstvenu "Gvozdenu kupolu"

Nemačka je juče predstavila svoju prvu strategiju nacionalne bezbednosti, u kojem navodi Rusiju kao glavnu pretnju po svoju i "evro-atlantsku" bezbednost
Nemačka kupuje izraelski protivraketni sistem, prave sopstvenu "Gvozdenu kupolu"© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Komitet za budžet nemačkog Bundestaga odobrio je prvu tranšu za kupovinu izraelskog protivraketnog sistema "strela-3" (Arrow-3) u vrednosti od 560 miliona evra.

Ukupna cena celokupnog sistema za presretanje balističkih raketa trebalo bi da iznosi oko četiri milijarde evra, a činiće deo šireg programa modernizacije nemačke vojske koji je prošle godine najavio kancelar Olaf Šolc, a čija je ukupna cena oko 100 milijardi evra.

Komitet Bundestaga je takođe odobrio i 950 miliona evra za kupovinu šest PVO sistema domaće proizvodnje IRIS-T-SLM.

"Kupovinom nemačkih IRIS-T SLM sistema i izraelskih 'strela', mi nastavljamo sa dva značajna projekta u okviru specijalnih snaga Bundesvera, koji će pomoći u izgradnji odbrambenog štita u Nemačkoj", rekla je članica komiteta i poslanica vladajućih Slobodnih demokrata Karsten Klajn za "Politiko".

Sistem "strela-3" razvija i proizvodi Izraelski vazduhoplovni institut u saradnji sa američkim "Boingom". Klajn je rekla će sistem protivvazdušne odbrane imati domet oko 2.400 kilometara.

Izrael taj sistem koristi od 2017. godine, kao deo odbrambene mreže poznate kao "Gvozdena kupola" (Iron Dome). Berlin želi da potpiše ugovor o kupovini "strela" do kraja 2023. godine, navodi "Politiko", dok bi sistem trebalo da postane upotrebljiv do kraja 2025. godine.

Kao deo povećane potrošnje na odbranu širom Evrope nakon početka ruske Specijalne vojne operacije, evropske vazduhoplovne kompanije strahuju da će milijarde evra otići proizvođačima van EU, uključujući onima iz Izraela, Južne Koreje i Turske.

Podsećamo, Nemačka je juče predstavila svoju prvu strategiju nacionalne bezbednosti, u kojem navodi Rusiju kao glavnu pretnju po svoju i "evro-atlantsku" bezbednost.

"Današnja Rusija je za sada najznačajnija pretnja miru i bezbednosti u evroatlantskom području", stoji u strateškom dokumentu nemačke vlade, koji se takođe bavi energetskom sigurnošću i pristupom sirovinama i tehnologiji, prenosi "Blumberg".

image