Svet

Posle uspešnog saudijsko-iranskog sporazuma, Si predlaže mirovnu konferenciju za Bliski istok

Kineski lider izrazio spremnost da aktivnije učestvuje u mirovnim pregovorima
Posle uspešnog saudijsko-iranskog sporazuma, Si predlaže mirovnu konferenciju za Bliski istokGetty © Spencer Platt / Staff

Kineski predsednik Si Đinping predložio je međunarodnu mirovnu konferenciju o izraelsko-palestinskom sukobu, jer želi da se aktivnije uključi u ulogu posrednika na Bliskom istoku.

"Moramo se pridržavati dobrog pravca mirovnih pregovora", rekao je Si predsedniku Palestinske uprave Mahmudu Abasu. Takođe je pozvao da se "održi veća, autoritativnija i uticajnija međunarodna mirovna konferencija", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Kineski lider je rekao da je voljan da "igra aktivnu ulogu" u posredovanju u palestinskom pitanju i pozvao da teritorija postane "punopravna članica" Ujedinjenih nacija.

Si je izneo rešenje u tri tačke, koje je podrazumeva stvaranje nezavisne Palestine na osnovu granica iz 1967. godine, jačanje razvoja i  humanitarnu pomoć Palestincima.

Mirovni pregovori oko izraelsko-palestinskog sukoba su u zastoju od 2014. godine, podseća "Blumberg". Prošla godina je bila jedna od najsmrtonosnijih u sukobu, prema podacima UN, jer je došlo do nasilja između dve strane.

Kina se do nedavno nije uključivala u mirovno posredovanje ali se to promenilo kada je u martu pomogla da se uspostavi probni sporazum Irana i Saudijske Arabije, nakon godina diplomatskog zastoja između istorijskih rivala.

Si je takođe ponudio plan za političko rešenje sukoba u Ukrajini koji su Zapad i Kijev odbili.

image