Svet

Novi posrednik na Bliskom istoku: Da li će Kina pomiriti i Izrael i Palestinu?

Mirovni pregovori, uz posredovanje SAD, zaustavljeni su već skoro deceniju i ne pokazuju znake oživljavanja
Novi posrednik na Bliskom istoku: Da li će Kina pomiriti i Izrael i Palestinu?Getty © Jason Lee-Pool

Kina je veoma zabrinuta zbog pojačanog izraelsko-palestinskog sukoba i zalaže se da dve strane nastave mirovne pregovore što je pre moguće, rekao je ministar spoljnih poslova Kine Ćin Gang.

On je u odvojenim telefonskim razgovorima sa svojim izraelskim i palestinskim kolegama rekao da je Kina spremna da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju mira u regionu, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Mirovni pregovori, uz posredovanje SAD, čiji je cilj uspostavljanje palestinske države na Zapadnoj obali, istočnom Jerusalimu i Gazi — teritorijama koje je Izrael zauzeo 1967, zaustavljeni su već skoro deceniju i ne pokazuju znake oživljavanja.

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad Al Maliki pozvao je Vina da poseti njegovu zemlju kako bi proslavio 35 godina odnosa između dva naroda. Predsednik Palestine Mahmud Abas trebalo bi da poseti Kinu u junu.

Al Maliki je takođe pohvalio napore Kine da obnovi diplomatske odnose između Saudijske Arabije i Irana.

Saudijska Arabija je prekinula odnose sa Iranom 2016. godine, nakon što su njena ambasada u Teheranu i konzulat u severozapadnom gradu Mešhadu napadnuti tokom protesta zbog pogubljenja šiitskog sveštenika Nimra Al Nimra.

Dve bliskoistočne strane održale su nekoliko rundi dijaloga u Iraku i Omanu pre nego što su 10. marta u Kini postigle sporazum o popravljanju odnosa.

Na sastanku održanom u ponedeljak Ćin Gang je naglasio da je Palestina zemlja partner Kini i razgovarao o sastanku kineskog predsednika Si Đinpinga i predsednika Mahmuda Abasa na marginama arapsko-kineskog samita u Rijadu prošle godine.

Kina podržava punopravno članstvo Palestine u UN i poziva na uspostavljanje nezavisne i potpuno suverene palestinske države, javila je palestinska novinska agencija Vafa.

image