Svet

"Telegraf": Evropa se suočava sa novim talasom ukrajinskih izbeglica

Na kontinentu je sistem blizu pucanja, zemlje upozoravaju da ne mogu da prime više ljudi
"Telegraf": Evropa se suočava sa novim talasom ukrajinskih izbeglica© XinHua/Attila Volgyi

Evropa se suočava sa novim talasom ukrajinskih izbeglica koje su napustile svoje domove usled nestanka struje i grejanja u toj zemlji, piše britanski list "Telegraf".

Najviše Ukrajinaca je primila Poljska u kojoj je trenutno zvanično registrovano skoro milion i po ukrajinskih izbeglicah.

"U zemlji postoji ogromna podrška Ukrajini, ali troškovi života počinju da utiču na ekonomiju", navodi "Telegraf" i dodaje da će od sredine novembra Ukrajinci koji žive u zajedničkom smeštaju, a imaju posao, morati da plate polovinu troškova smeštaja.

"U ostatku Evrope, sistem je blizu pucanja. Više od milion Ukrajinaca stiglo je u Nemačku, gde su opštine upozorile da ne mogu da prime više ljudi. Postavljeni su šatori i privremena skloništa jer su migrantski centri puni", piše britanski list.

U toj zemlji je došlo i do požara u hotelima koji primaju izbeglice, a policija sumnja da je reč o podmetnutim i politički motivisanim požarima.

Za to vreme, irska vlada je saopštila da će je sledeće godine briga o 100.000 ukrajinskih izbeglica koštati dve i po milijarde evra, te da može da primi do 200.000 Ukrajinaca.

I pored toga, u Dablinu teško nalaze smeštaj za izbeglice, zbog čega su kreveti raspoređeni i po sportskim centrima. Iz hotela "Kraun plaza" u prestonici Irske saopštili su da će više od 400 tražilaca azila iz Ukrajine morati da napusti hotel nakon što nije obnovljen šestomesečni vladin ugovor o obezbeđivanju smeštaja. Ugovori sa još 364 hotela isteći će do Božića, 25. decembra.

Jedna od država koja je pod najžećim udarom je Mađarska u koju je od početka rusko-ukrajinskog sukoba ušlo više od 900.000 izbeglica. U jednom danu je došlo čak 25.000 njih, uglavnom žene i dece.

Tačan broj ukrajinskih izbeglica u Mađarskoj nije poznat, a veliki broj njih Mađarsku koristi kao usputnu stanicu na putu ka zapadnoevropskim državama.

Vlada ove zemlje je do sada potrošila 68 miliona evra i još 21 milion iz fondova EU na svoj humanitarni program, uprkos negativnom pogledu na imigracije.

Centar u Budimpešti je otvoren 24 sata, a ukrajinske izbeglice na raspolaganju imaju medicinsku pomoć i veterinara za pse i mačke, pa čak i za pacove i papagaje, piše "Telegraf" i dodaje da su Mađari preplavili centar donacijama igračaka i odeće.

Međutim, na toplu dobrodošlicu ne nailaze izbeglice koje stižu sa južne granice sa Srbijom, gde dolazi do "invazije migranata", tvrdi mađarski premijer Viktor Orban. Ove godine, mađarske vlasti uhapsile su i poslale nazad skoro 230.000 migranata, gotovo dvostruko više u odnosu na prošlu godinu.

image