Svet

Blinken: Nema naznaka da se Rusija priprema da upotrebi nuklearno oružje

Vašington ne vidi razlog da prilagodi svoju nuklearnu politiku
Blinken: Nema naznaka da se Rusija priprema da upotrebi nuklearno oružjeGetty © Drew Angerer / Staff

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da nema naznaka da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje.

Nema naznaka da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje i Sjedinjene Države ne vide razlog da prilagode svoj nuklearni stav, rekao je Blinken novinarima u Singapuru.

Njegovi komentari usledili su nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da bi Rusija "teoretski" mogla da upotrebi nuklearno oružje ako postoji pretnja njenom teritorijalnom integritetu ili postojanju, ali da trenutno nema potrebe za tim.

Ruski predsednik je, takođe, oštro kritikovao NATO i upozorio da postoji "ozbiljna opasnost od daljeg uvlačenja" alijanse u vojni sukob isporukom vojnog naoružanja Ukrajini.

Blinken je, kako piše Rojters, naveo da administracija predsednika Džozefa Bajdena pomno prati situaciju između Rusije i Belorusije nakon što je Putin danas izjavio da je Moskva rasporedila taktičko nuklearno oružje u susednu zemlju.

Kako je dodao, SAD su i dalje posvećene odbrani "svakog centimetra" teritorije NATO, preneo je Si-En-En.

"A što se tiče same Belorusije, ovo je samo još jedan primer (predsednika Belorusije Aleksandra) Lukašenka koji donosi neodgovorne, provokativne odluke da ustupi kontrolu nad suverenitetom Belorusije protiv volje beloruskog naroda", rekao je Blinken.

Ranije ove nedelje, Lukašenko je rekao je da je njegova zemlja spremna da preuzme taktičko nuklearno oružje od Rusije, napominjući da je takvo oružje potrebno u cilju odvraćanja od agresije.

image