Svet

Bajden bez milosti za Ukrajinu: Nema prečice do članstva u NATO

Američki predsednik poručio je da će i Kijev morati da ispuni iste standarde kao i druge članice
Bajden bez milosti za Ukrajinu: Nema prečice do članstva u NATO© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Sjedinjene Države nisu za to da Ukrajina u NATO uđe po pojednostavljenoj proceduri, prenose RIA Novosti, pozivajući se na informacije medija centra Bele kuće.

"Ukrajina mora da ispuni iste standarde kao i druge članice da bi bila deo NATO", rekao je američki predsednik Džozef Bajden, napominjući da za Kijev neće pojednostavljati proces pristupanja Alijansi.

Američki predsednik je, takođe, rekao da smatra da je razmeštanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji "potpuno neodgovorno".

"Komentarisao sam to više puta. To je potpuno neodgovorno", rekao je on.

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski rekao je ranije da se Ukrajina nada da će dobiti pozivnicu u Alijansu na julskom samitu te organizacije u Viljnusu.

Borci Oružanih snaga te zemlje, kako je istakao, razočarani su što Kijev još nije dobio pozitivan odgovor po ovom pitanju.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg naglasio je da lideri alijanse na predstojećem samitu nemaju nameru da bivšu sovjetsku republiku pozovu u vojni blok, već ističe da će samo razgovarati o daljem zbližavanju Kijevom.

Američka ambasadorka pri Alijansi Džulijan Smit poručila je nedavno da veruje da su saveznici saglasni da je poziv za ulazak Kijeva u NATO malo verovatan sve dok su uključeni u rat.

image