Svet

"Volstrit džornal": Superiorna ruska vazdušna moć blokirala ofanzivu Ukrajine

Ukrajinska ofanziva, uprkos pomoći Zapada, ne ide po planu, priznaje američki medij
"Volstrit džornal": Superiorna ruska vazdušna moć blokirala ofanzivu Ukrajine© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ambiciozni pokušaj Ukrajine da "povrati" delove navodno "okupirane" teritorije naišao je na prepreku u vidu gustih minskih polja i dobro pripremljene ruske odbrane. Nakon što su ukrajinski prvi napadi dali mešovite rezultate, njene snage su sada pauzirale sa napredovanjem dok komandanti analiziraju načine da probiju ruske linije bez katastrofalnih gubitaka, piše "Volstrit džornal".

Rusija je iskoristila svoju superiornu vazdušnu moć i ograničenu protivvazdušnu odbranu Kijeva da udari na ukrajinske oklopne kolone i zaustavi napade, uništavajući sofisticirano zapadno naoružanje koje Ukrajina koristi, navodi list.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva saopštilo je da je proteklog vikenda Rusija pojačala svoje helikopterske snage, čime je dodatno ojačala potencijal vazdušnih snaga na jugu Ukrajine.

"U stalnom nadmetanju između mera avijacije i protivmera, verovatno je da je Rusija stekla privremenu prednost u južnoj Ukrajini", navodi se u objavi britanskog ministarstva na Tviteru.

Ukrajinci ipak pokušavaju da zadrže optimističan ton i tvrde da "preuzimaju inicijativu".

"Rusija je u defanzivi", rekao je zamenik ukrajinskog ministra odbrane Vladimir Havrilov samo da bi odmah potom hitno zatražio artiljeriju dugog dometa sposobnu da pogodi ruske ciljeve daleko iza linije fronta.

U okolini Bahmuta, ukrajinski zvaničnici ipak priznaju da Rusija ima prednost u pogledu avijacije i artiljerije.

U međuvremenu, Rusija nastavlja sa napadima dronovima i raketama na ukrajinske ciljeve kako bi iscrpila njihove zalihe skupe protivvazdušne municije i zadržala ih podalje od istočne linije fronta.

image