Svet

"Global tajms": Kredibilitet Amerike je ponovo na testu, napokon da ne govore jedno, a rade drugo

Sumiraju se rezultati posete američkog državnog sekretara Blinkena Pekingu
"Global tajms": Kredibilitet Amerike je ponovo na testu, napokon da ne govore jedno, a rade drugo© Tanjug/Leah Millis/Pool Photo via AP

Kineski predsednik Si Đinping sastao se 19. juna u Pekingu sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, što je bio najvažniji i najiščekivaniji deo Blinkenove posete Kini.

Do poslednjeg trenutka pitanje da li će Blinken dogovoriti sastanak sa predsednikom Sijem izazvala je najveće interesovanje američkih medija, koji su o poseti izveštavali ističući posledice Blinkenove posete i stepen popuštanja tenzija u odnosima Kine i SAD, piše u komentaru "Global tajms", nezvanično glasilo Komunističke partije Kine.

Stoga, kada je sastanak potvrđe, odmah je postao jedan od najznačajnijih međunarodnih događaja tog dana. U pozadini široko rasprostranjene zabrinutosti međunarodne zajednice zbog silazne spirale kinesko-američkih odnosa, ovaj sastanak je značio očekivani signal olakšanja, piše "Global tajms".

Iako sastanak nije bio dug, sadržao je značajne informacije. Predsednik Si je izložio principijelan stav za smirivanje tenzija i razvoj kinesko-američkih odnosa, dajući i strateške smernice. Si je istakao da je svetu potreban generalno stabilan odnos Kine i SAD, kao i to da li dve zemlje mogu da pronađu pravi način da se usaglase o budućnosti i sudbini čovečanstva. Zemlja je dovoljno prostrana da je moguć odgovarajući razvoj i zajednički prosperitet i Kine i SAD, istakao je Si.

Kinezi su, kao i Amerikanci, dostojanstven i samouveren narod, rekao je Si i dodao da oba imaju pravo na bolji život i da treba ceniti zajedničke interese dve zemlje, a njihov uspeh je prilika umesto pretnje jedni drugima.

Ove reči su pune iskrenosti i dobre volje, ali imaju i svoj cilj, piše "Global tajms". Pojedinci u SAD gledaju na razvoj Kine sa uskim razmišljanjem o "igri sa nultom sumom", što znači da kada jedan pobeđuje, drugi sigurno gubi. Zato razvoj Kine doživljavaju pre kao pretnju, nego kao priliku. Njihove pristrasnosti prema Kini, podstaknute složenim političkim i diplomatskim okruženjem u Vašingtonu, postale su srž zaokreta u odnosima Kine i SAD.

Drugim rečima, sopstveni problemi SAD su se pretvorili u probleme u bilateralnim odnosima, koje treba da rešava američka strana, napominje ovaj kineski sajt.

Kina je dosledno demonstrirala svoju stratešku opredeljenost Americi, što je oštar kontrast u poređenju sa strateškom dvosmislenošću američke strane. Tri najčešće korišćena prideva sa obe strane za njihovu komunikaciju na visokom nivou su "iskren, dubinski i konstruktivan". Jasnoća predstavlja iskrenost.

Kina je detaljno objasnila osnovne uzroke najlošijih odnosa Kine i SAD, hitne zadatke za obe strane, namere i ciljeve Kine za razvoj i revitalizaciju, kao i najistaknutije rizike u bilateralnim odnosima. Kina ne gaji zle namere prema SAD, ali će se definitivno suprotstaviti svim pritajenim akcijama. Ako SAD i dalje ne razumeju strateške namere Kine, onda jedino možemo da pretpostavimo da se namerno prave glupi.

Sve u svemu, uprkos tome što su očekivanja bila mala sa različitih strana, i nakon što je došlo do preokreta, Blinkenova poseta Kini je postigla određeni konsenzus, a komunikacija je bila efikasna, ocenjuje "Global tajms".

Važno je napomenuti da je tokom razgovora Blinken imao neke izjave koje su se pomerile ka stavu Kine. Na primer, rekao je da su SAD posvećene vraćanju dnevnom redu postavljenom na samitu šefova država na Baliju i ponovio da se američki predsednik Džozef Bajden zalaže za "pet ne", što podrazumeva da se neće praviti novi Hladni rat", neće težiti promeni kineskog sistema, da revitalizacija američkih saveza nije protiv Kine, da Amerika ne podržava nezavisnost Tajvana i da ne traži sukobe sa Kinom.

Neke od Blinkenovih izjava tokom konferencije za novinare održane u ponedeljak uveče takođe odražavaju ove stavove. Međutim, treba istaći da stabilnost kinesko-američkih odnosa zahteva da se obe strane nađu na pola puta, posebno da SAD budu dosledne u i rečima, i delima.

Iako je još prerano da se utvrdi da li je poseta bila uspešna, odnosi Kine i SAD postigli su pozitivan napredak već zbog same održane posete. To je u interesu SAD, Kine, pa čak i sveta, što se i međunarodna zajednica nada da će videti. Svet je nekada imao neviđeno nisko poverenje u preokret kinesko-američkih odnosa, ali sada ima više očekivanja za stabilnost tih odnosa.

Kina i SAD su napravile korak napred, ali to je još daleko od dovoljnog. "Global tajms" navodi niz potrebnih sledećih koraka. Podrazumeva se da i dalje postoje razlike između dve zemlje po mnogim pitanjima. Niko ne očekuje da će Blinkenovo putovanje rešiti ove razlike. Njegov veći značaj je u mogućnosti da se preokrene veoma nezdrava i napeta atmosfera u bilateralnim odnosima i stvore uslovi za upravljanje i rešavanje razlika. Kineski doček Blinkena takođe pokazuje ponašanje Kine kao velike sile i njenu iskrenost u stabilizaciji kinesko-američkih odnosa i jačanju komunikacije. Ranije su SAD u svetu projektovale utisak da Kina nije voljna da komunicira, ali očigledno nije tako.

Neki mediji su primetili da je lotos postavljen u centar stola za sastanke između predsednika Sija i Blinkena rascveato, što je posebno upadalo u oči. Trenutno je sezona cvetanja lotosa, a "lotos" se na kineskom izgovara isto kao i reč harmonija To upravo prenosi očekivanje mirne koegzistencije i saradnje između Kine i SAD-a.

Nadamo se da će Blinken po povratku u SAD sveobuhvatno i objektivno preneti informacije dobijene u Kini, stvarajući novi zamah za stabilizaciju kinesko-američkih odnosa i da nikada više ne ostavlja utisak da Vašington govori jedno, a radi drugo, piše "Global tajms".

image