Svet

"Global tajms": Šta znači sastanak kineskog predsednika Sija sa Bilom Gejtsom

Saradnja sa američkim preduzetnicima mogla bi da ublaži napetosti između Kine i SAD, tvrde kineski stručnjaci
"Global tajms": Šta znači sastanak kineskog predsednika Sija sa Bilom Gejtsomwww.globallookpress.com © Pang Xinglei

Sastanak između kineskog predsednika Si Đinpinga i suosnivača "Majkrosofta" Bila Gejtsa, koji je održan u trenutku kada se američki državni sekretar Entoni Blinken priprema za diplomatsku posetu u Kinu, pokazao je da se Kina nije zatvorila vrata za saradnju sa SAD i da se iskreno nada zdravim i stabilnim odnosima sa SAD, bez obzira da li su u pitanju državni zvaničnici ili preduzetnici poput Gejtsa.

Kako piše kineski list "Globaj tajms",  Gejts se sastao i sa drugim visokim kineskim zvaničnicima, pri čemu su obe strane izrazile spremnost da zajednički rade na rešavanju globalnih izazova i da pomažu zemljama u razvoju.

Pozdravljajući 67-godišnjeg američkog preduzetnika, Si je Gejtsa nazvao prvim "američkim prijateljem" sa kojim se ove godine sreo u Pekingu.

"Osnova kinesko-američkih odnosa je u ljudima. Želimo prijateljstvo sa američkim narodom", rekao je predsednik Si, dodajući da narodi treba da se bolje upoznaju i da više putuju, pogotovu u trenutku kada svet izlazi iz pandemije kovida.

Si je pohvalio Gejtsa i "Gejts fondaciju" zbog rada na smanjenju siromaštva, promovisanju zdravlja i razvoja, obećavajući da će Kina nastaviti da jača saradnju sa ovom fondacijom u svim relevantnim oblastima i da će, u okviru svojih mogućnosti, pružiti podršku drugim zemljama u razvoju.

Ističući da je Kina posvećena podmlađivanju kineske nacije i sopstvenom putu ka modernizaciji, Si je rekao da Kina nikad neće zahtevati hegemoniju, već da će, u saradnji sa drugim zemljama, raditi na postizanju zajedničkog razvoja i izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čitavo čovečanstvo.

Američki poslovni krugovi su rešeni da investiraju u Kinu

Gejts, koji je u sredu doputovao u Peking, rekao je da je Kina ostvarila ogromna dostignuća u smanjenju siromaštva i suočavanju sa korona virusom, što predstavlja uzor za čitav svet.

Poslednjih godina saradnja "Gejts fondacije" i Narodne Republike Kine ostvarila je izuzetan napredak, a ubrzanje inovacija i razvoja u Kini dobro je ne samo za Kinu, već i za sve zemlje u razvoju, rekao je Gejts.

"Gejts fondacija" posvećena je jačanju saradnje sa Kinom u oblasti inovacija, globalnom smanjenju siromaštva i javnom zdravlju, rekao je Gejts.

Kineski ministar finansija Liu Kun sastao se sa Gejtsom u četvrtak. Oni su razmenili mišljenja o pitanjima kao što su rešavanje zajedničkih globalnih izazova, finansiranje razvoja i uloge multilateralnih razvojnih banaka, saopštilo je kinesko Ministarstvo u petak.

Neki eksperti su sastanak Sija i Gejtsa doživeli kao "prekid koji zagreva srce" u odnosima Kine i SAD, i koji pokazuje da su američki poslovni krugovi rešeni da investiraju u Kinu, uprkos političkim tenzijama, dodajući da Kina raširenih ruku pozdravlja takvu interakciju.

"Predsednik Si pozdravlja inostrane kompanije, uključujući i američke. Kina pridaje veliki značaj vodećim inovativnim preduzećima", rekao je za "Global tajms" Cong Ji, dekan Škole marksizma na Univerzitetu za finansije i ekonomiju Tijanđin u petak.

Posete rukovodioca američkih kompanija Kini pokazuju želju ovih korporacija da se razvijaju u Kini, jer ogromno kinesko tržište ne može da zameni nijedna druga ekonomija u svetu, rekao je Cong. "Nemoguće je i neekonomično razdvojiti se od Kine", upozorio je Cong.

Osim Gejtsa, Kinu su poslednjih meseci posetili i drugi američki poslovni rukovodioci, uključujući i Tima Kuka iz "Epla" i Ilona Maska iz "Tesle".

Lu Sijang, naučni saradnik Kineske akademije društvenih nauka, rekao je za "Global tajms" da je iznimna retkost da se predsednik Si sastaje sa preduzetnicima.

Prema ovom analitičaru, Gejts je drugačiji, pre svega zato što se uspeh "Majkrosofta" poklapa sa otvaranjem Kine prema svetu. Gejtsova poseta najavljuje "zdravu saradnju Kine i SAD", a njegova karijera filantropa povezana je sa naporima Kine da najpre reši domaće izazove, a da zatim doprinese globalnom razvoju.

Američko-kineski odnosi su dosegli dno

Sa bilateralnim odnosima Kine i SAD, koji su pali na najniži nivo, ovaj sastanak šalje jasnu poruku da su stabilni i zdravi odnosi dve zemlje u interesu i Kine i SAD, kao i čitavog sveta.

Poslovna interakcija i kulturna razmena mogu da ublaže napetosti između kineske i američke vlade, rekao je He Veiven, viši saradnik u Centru za globalizaciju za "Global tajms", pozivajući se na "ping-pong diplomatiju" iz 70-tih godina prošlog veka.

Veiven je dodao da "američki narod, za razliku od Vašingtona, ne traži globalnu hegemoniju. SAD čine ljudi, a ne samo političari. Narodi Kine i SAD mogu i moraju da sarađuju kada to zahtevaju interesi obe zemlje", rekao je on.

Kina nikada nije zatvorila vrata saradnji sa SAD, a primanjem ličnosti poput Gejtsa i visokih zvaničnika, kao što je Blinken, ona želi da prenese čvrstu, jasnu i doslednu poruku da dve zemlje treba da unaprede svoje odnose, ocenjuju kineski stručnjaci.

Međutim, antikineski jastrebovi u Vašingtonu pogrešno procenjuju da je Kina "glavni rival SAD" i "najvažniji geopolitički izazov".

Nadamo se da će SAD sa Kinom moći da unapređuju saradnju, kako bi preokrenule silaznu spiralu i stabilizovale bilateralne odnose, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Dve države treba da pravilno sagledaju međusobnu unutrašnju i spoljnu politiku, kao i strateške namere, da se međusobno poštuju, da nastave mirnu koegzistenciju i da teže saradnji u kojoj svi dobijaju, dodao je Vang.

Kina i SAD imaju "niska očekivanja" od Blinkenove posete, primetio je Lu Sijang, napominjući da je Blinkenovo putovanje šansa da se izbegne "najgori scenario". Očekivanja američkih zvaničnika od Blinkenove posete su "uzdržana", što pomaže da se poboljša atmosfera između dve zemlje, kaže Lu.

SAD su prepoznale opasnost od sukoba i još uvek postoji mali prostor da SAD i Kina preokenu svoje odnose koji su trenutno dosegli dno, rekao je Lu.

image