Svet

Si Đinping se sastao sa Bilom Gejtsom, nazvao ga "starim prijateljem"

Bil Gejts se poslednji put sastao sa kineskim liderom 2015. godine
Si Đinping se sastao sa Bilom Gejtsom, nazvao ga "starim prijateljem"Getty © WPA Pool / Pool

Suosnivač "Majkrosofta" Bil Gejts sastao se danas sa kineskim liderom Si Đinpingom.

Si je nazvao Bila Gejtsa "starim prijateljem" i rekao da se nada da će oni sarađivati na način koji bi bio od koristi i Kini i Sjedinjenim Državama.

Ovo je prvi Sijev sastanak sa stranim preduzetnikom posle nekoliko godina.

Na sastanku u Pekingu, Si je rekao da je veoma srećan što vidi Gejtsa posle tri godine i da je Gejts bio prvi američki prijatelj sa kojim se sreo ove godine, prenosi Rojters.

"Često kažem da temelj odnosa SAD i Kine leži u njenom narodu. Polažem svoje nade u američki narod", rekao je Si u video-snimku koji je objavila državna televizija.

Gejts, koji je doputovao u Peking u sredu, rekao je da je "počastvovan" što je imao priliku da se sretne sa kineskim liderom.

"Uvek smo imali sjajne razgovore i imaćemo mnogo važnih tema o kojima ćemo razgovarati danas...", dodao je.

U postu na svom ličnom blogu, Gejts je rekao da su on i Si razgovarali o globalnim zdravstvenim i razvojnim izazovima kao što su zdravstvena nejednakost i klimatske promene.

Si je prestao da putuje u inostranstvo nakon što je Kina zatvorila svoje granice tokom pandemije koronavirusa, a njegovi međunarodni sastanci od ponovnog otvaranja uglavnom su bili sa drugim državnim liderima.

Brojni izvršni direktori posetili su Kinu otkako je ponovo otvorena početkom ove godine, ali većina se sastala sa ministrima u vladi.

Poslednji prijavljeni sastanak Sija i Gejtsa bio je 2015. godine.

image