Svet

Kako Kijev deli svoje ratne zarobljenike - prednost borcima "Azova", a ranjeni vojnici zapostavljeni

Na četvrtom mestu na spisku kijevskog režima za razmenu su oficiri, vodnici i starešine koja nemaju rane i povrede koje bi sprečile dalje služenje vojnog roka
Kako Kijev deli svoje ratne zarobljenike - prednost borcima "Azova", a ranjeni vojnici zapostavljeni© Tanjug/AP Photo/Libkos

U Kijevu su svoje ratne zarobljenike podelili u kategorije prema prioritetu prilikom razmene za ruske zarobljene vojnike. Pregovaračima je naređeno da prvenstvo daju borbeno spremnim vojnicima i oficirima neonacističkog "Azova", a poslednji na spisku su obični ranjeni ukrajinski vojnici koji iz zdravstvenih razloga neće moći da se vrate na dužnost, pišu "RIA Novosti".

Ovaj zaključak proizlazi iz pisma rukovodioca "Centra za obnovu mira" Ministarstva za reintegraciju Ukrajine Aleksandra Smirnova sekretaru koordinacionog štaba za lečenje ratnih zarobljenika Dmitriju Usovu.

"Shodno Vašem zahtevu od 28. aprila 2023. godine, predlažemo da – kako bi se formirale jedinice Oružanih snaga Ukrajine na račun vojnika vraćenih iz zarobljeništva, uključujući i ranjene, a kako je naznačeno u pismu Glavnog štaba Oružanih snaga Ukrajine od 20.04.2023 – da se uvede sledeći postupak za razmenu ratnih zarobljenika, u zavisnosti od njihovog prioriteta za potrebe Oružanih snaga Ukrajine: a) vojnici jedinice Nacionalne garde Azov", navodi se u pismu.

Sledeći po "prioritetu" su oficiri jedinica kopnene vojske, raketnih snaga i artiljerije, vazduhoplovstva, mornarice, marinaca i protivvazdušne odbrane.

Treći na listi su "narednici i podoficiri", raketni specijalisti, tenkisti, mornari i marinci, inženjeri, vojni vezisti.

Na četvrtom mestu su "oficiri, vodnici i starešine koja nemaju rane i povrede koje bi sprečile dalje služenje vojnog roka".

Poslednji na spisku kijevskog režima za razmenu ratnih zarobljenika su vojnici koji su izgubili sposobnost za borbu, oni koje će zadobijene rane da spreče da se vrate u vojnu službu.

Ranije su ukrajinski i zapadni mediji izveštavali da Oružane snage Ukrajine oskudevaju sa vojskom, zbog ogromnih gubitaka, te zato u mnogim gradovima i selima zemlje "love" vojno sposobne muškarce. Ovu informaciju potvrdili su i ukrajinski ratni zarobljenici.

image