Svet

Norvežanin koji je hteo da nadmaši Brejvika uhapšen u Budimpešti

Muškarac je uhapšen i zadržan je u mađarskoj forenzičko-psihijatrijskoj ustanovi
Norvežanin koji je hteo da nadmaši Brejvika uhapšen u Budimpešti© Kevork Djansezian/Getty Images

Mađarska policija uhapsila je norveškog državljanina zbog sumnje da je planirao ekstremistički napad po uzoru na masakr koji se 2011. godine desio u Norveškoj, kada je Andreas Brejvik ubio 77 ljudi, ne bi li, kako je rekao, sačuvao svoju domovinu i celu Zapadnu Evropu "od muslimana koji žele da je preuzmu".

Osumnjičeni je rekao i da želi da nadmaši Brejvikove zločine, navela je Nacionalna istražna kancelarija mađarske policije koja je saopštila i da je 45-godišnji muškarac na internet postavio i brojne video snimke u kojima je opisao svoje planove napada.

Na njima se vidi da muškarac govori norveški i engleski jezik i preti da će izvršiti napade na aerodromima, železničkim stanicama i u avionima.

"Uništiću nevine", rekao je on na jednom snimku, navodi policija.

Nakon analize snimaka i identifikacije osumnjičenog, mađarski Centar za borbu protiv terorizma uhapsio je muškarca u stanu u Budimpešti 14. juna i oduzeo mu elektronske uređaje.

"Mađar nemzet" piše da je Norvežanin potcenio mađarsku policiju, koja, kako se navodi, po službenoj dužnosti, prati objave na internetu.

Norveške vlasti su tokom istrage obavestile mađarsku policiju da je muškarac ranije osuđen za brojne nasilne i seksualne zločine u Norveškoj. On je zadržan u mađarskoj forenzično-psihijatrijskoj i mentalnoj ustanovi, saopštila je policija.

image