Svet

Još para za Ukrajinu: Pentagon omanuo u računici, pa Kijevu šalje šest milijardi dolara

Zbog računovodstvene greške koja se desila zbog "nedoslednosti u proceni opreme" Kijev će dobiti neočekivani poklon
Još para za Ukrajinu: Pentagon omanuo u računici, pa Kijevu šalje šest milijardi dolara© Matt Cardy/Getty Images

Jedna računovodstvena greška Pentagona, Kijevu će u džep ubaciti šest milijardi dolara više za oružje nego što se očekivalo, piše "Blumberg".

Ministarstvo odbrane SAD,  navodno je precenilo vrednost poslatog oružja u vrednosti od 2,6 milijardi dolara u fiskalnoj 2022. i 3,6 milijardi dolara u fiskalnoj 2023. godini, za ukupno 6,2 milijarde dolara.

Ovu čudnovatu računicu objasnila je zamenica portparola Sabrina Sing novinarima u utorak u Pentagonu. 

"Višak će se samo vratiti u lonac novca koji smo dodelili za Ukrajinu", rekla je ona, dodajući da to ne menja ukupan iznos podrške koju je odobrio Kongres.

Sing je grešku pripisala "nedoslednostima u proceni opreme", pri čemu su vojne službe koristile "trošak zamene" za opremu prebačenu u Ukrajinu, a ne "neto knjigovodstvenu vrednost". 

Zanimljivo je da su Amerikanci crtu podvukli tek sada, iako su pre mesec dana tvrdili da je "greška" iznosila tri milijarde.  Ako je tačno to što Sing tvrdi da su najnovije brojke "konačne",  verovatno da su Pentagonove računovođe konačno nabavile digitrone.

Planu američkog predsednika Džozefa Bajden da SAD i njeni saveznici podržavaju Ukrajinu protiv ruske invazije onoliko dugo koliko je potrebno, protivili su se neki republikanski poslanici.

Smeta im, kako cena, tako i činjenica da je vremenski period pružanja ovakve podrške neograničen.

A pošto se sukobu ne nazire kraj, Bajdenova administracija bi mogla da dođe u opasnost da od iste te, već nezadovoljne opozicije mora da zatraži odobravanje dodatnog novca, kad već izdvojeni potroši.

image