Svet

Kina prekorila Ameriku: Bajdenova izjava otvorena provokacija Vašingtona

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova izrazila je snažno nezadovoljstvo i snažan protest zbog izjava američkog predsednika o Si Đinpingu
Kina prekorila Ameriku: Bajdenova izjava otvorena provokacija Vašingtona© Tanjug/Leah Millis/Pool Photo via AP

Ministarstvo spoljnih poslova Kine izrazilo je protest zbog izjave američkog predsednika Džozefa Bajdena o tome da je kineski lider Si Đinping diktator. 

"Izjave američke strane su krajnje neodgovorne, ozbiljno krše diplomatski bonton i predstavljaju otvorenu političku provokaciju", rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na brifingu, komentarišući reči američkog predsednika Džozefa Bajdena o kineskom predsedniku Si Đinpingu.

Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je kineskog kolegu "diktatorom koji se osramotio" jer nije znao sve informacije o incidentu sa balonom, samo dan nakon što je državni sekretar Entoni Blinken posetio Peking, u pokušaju da stabilizuje bilateralne odnose sa Kinom.

Bajden nije sačekao ni dva dana od posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kini u kojeg je Vašington polagao velike nade da će doprineti poboljšanju odnosa između zemalja, a osmelio se da kritikuje kineskog lidera.

Iako je Blinken u Pekingu rekao da bi poglavlje sa navodnim kineskim špijunskim balonom trebalo da bude arhivirano, Bajden je u utorak izneo lični komentar i uvredio Sija.

Blinkenova poseta je bila prva poseta američkog državnog sekretara Kini u poslednjih pet godina, a organizovana je u uslovima značajnog pogoršanja odnosa između Pekinga i Vašingtona zbog niza pitanja, uključujući pitanje Tajvana, incident sa obaranjem kineskog balona iznad SAD, kao i stalne nesuglasice u oblasti trgovine i tehnologije.

image