Svet

Stoltenberg: NATO namerava da usvoji višegodišnji paket pomoći za Ukrajinu

Uz našu pomoć, ukrajinska vojska mora da izvrši tranziciju sa starog sovjetskog modela na modernu vojnu snagu koja deluje po standardima NATO-a, rekao je generalni sekretar vojne alijanse
Stoltenberg: NATO namerava da usvoji višegodišnji paket pomoći za Ukrajinu© Tanjug/Christian Charisius/dpa via AP

NATO saveznici će na predstojećem skupu u Vilnjusu usvojiti višegodišnji paket pomoći koji bi trebalo da Ukrajinu dovede do vojnih standarda Alijanse, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Uz našu pomoć, ukrajinska vojska mora da izvrši tranziciju sa starog sovjetskog modela na modernu vojnu snagu koja deluje po standardima NATO-a", ocenio je on u intervjuu za nemački "Tagesšpil".

Osim toga, Stoltenberg tvrdi da će Alijansa podići granicu obaveznog vojnog budžeta za neke zemlje, istakavši da je dva odsto BDP-a sada više neće biti gornja granica, već minimum.

"Utvrdićemo koliko vojnika treba da bude u visokoj borbenoj gotovosti i kakvu opremu treba da imaju. To će koštati, ali će to biti dobra investicija", napomenuo je generalni sekretar alijanse.

On je istakao da će se sve članice složiti oko toga da će Ukrajina u budućnosti pristupiti NATO-u, što će, kako navodi, biti polazna tačka svih budućih odluka.

"Opremićemo toliko da samo to posluži kao odvraćanje. Šefovi država i vlada u Viljnusu moraju da odluče o maksimalnom odvraćanju, odnosno članstvu u NATO-u, i o tome kako da mu približimo Ukrajinu" alijansi, rekao je Stoltenberg, dodavši da su pregovori već u toku, ali da i dalje nisu završeni.

Upitan da prokomentariše bojazni nemačkog kancelara Olafa Šolca od prebrzog ulaska Kijeva u Alijansu, Stoltenberg je rekao da će saveznici u Vilnjusu svakako zauzeti "ujedinjenu poziciju".

"Ali bilo bi veoma pogrešno ne pozabaviti se raznim scenarijima koji polaze od tako dalekosežne odluke kao što je pristup Ukrajine NATO-u, a koja će promeniti evropsku bezbednosnu arhitekturu", napomenuo je Stoltenberg.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je prethodno izrazio nadu da će Ukrajina dobiti jasan poziv za pristup vojnom bloku na julskom skupu u Viljnusu, dodavši da da je ukrajinska vojska razočarana što njihova zemlja još nije dobila definitivan pozitivan odgovor o pristupanju EU i NATO-u.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da je Kremlj čuo zahtev Zelenskog da Ukrajina pristupi Alijansi, kao i različite reakcije na to. Prema njegovim rečima, Moskva pomno prati situaciju i podseća da je upravo približavanje Kijeva NATO-u bio jedan od razloga za pokretanje Specijalne vojne operacije prošle godine.

image