Svet

Amerika otvara novu biološku laboratoriju: Sve bliže teritoriji Rusije

U blizini Murmanska pojaviće se nova biološka laboratorija SAD
Amerika otvara novu biološku laboratoriju: Sve bliže teritoriji Rusijewww.globallookpress.com © Arne Dedert/dpa

Pentagon je odlučio da otvori novu biološku laboratoriju u Norveškoj, na samo nekoliko sati vožnje od ruskog grada Murmanska. Još uvek nije poznato koja istraživanja će tamo biti sprovođena.

Nova biološka laboratorija u blizini Rusije, kako saznaje Telegram kanal "Meš", verovatno će se nalaziti na Medveđem ostrvu u arktičkoj zoni koju kontroliše Norveška.

Otvaranjem laboratorije, ruski grad Murmansk će od potencijalno opasnog objekta biti udaljen svega nekoliko sati vožnje brodom.

U 19. veku Medveđe ostrvo je bilo ruska teritorija, ali je nakon revolucije 1917. godine pripalo Norveškoj.

Prema informacijama izvora kanala "Meš", Amerika trenutno razrađuje detalje ovog projekta sa Oslom.

Trenutno nema informacija o tome koje će konkretne viruse razvijati nova laboratorija, čiji će zaposleni verovatno biti ljudi iz Pentagona.

Kako navodi izvor, projekat će biti finansiran iz američkog državnog budžeta, a nabavku opreme neophodne za biološka istraživanja vršiće "Dženeral elektrik" i "Džonson end Džonson", kompanija koja se više puta našla u centru skandala zbog izvođenja eksperimenata nad ljudima i životinjama.

Procenjeni budžet za projekat je 100 miliona dolara, a trajaće od jula 2023. do februara 2025. godine.

Norveška strana je, prema podacima kojima raspolaže "Meš", izrazila spremnost da na nivou vlade razradi inicijativu za raspoređivanje američke biološke laboratorije u zapadnom delu Barencovog mora.

image