Svet

Zelenski priznao da ofanziva ne ide baš najbolje: Ovo nije holivudski film

Šta god neki želeli, uključujući i pokušaje vršenja pritiska na nas, uz dužno poštovanje, mi ćemo napredovati na bojnom polju onako kako smatramo da je najbolje, poručio je ukrajinski predsednik
Zelenski priznao da ofanziva ne ide baš najbolje: Ovo nije holivudski filmGetty © Carl Court/Getty Image

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je priznao da dugo najavljivana ukrajinska ofanziva napreduje "sporije nego što se priželjkivalo", napomenuvši da će Kijev nastaviti da vodi operaciju onako kako smatra da je najbolje. 

"Neki ljudi veruju da je ovo holivudski film i očekuju rezultate odmah. Nije", rekao je Zelenski za "Bi-Bi-Si".

On je insinuirao da pojačani pritisci na Ukrajinu neće uticati na tok ofanzive.

"Šta god neki želeli, uključujući i pokušaje vršenja pritiska na nas, uz dužno poštovanje, mi ćemo napredovati na bojnom polju onako kako smatramo da je najbolje", dodao je Zelenski. 

On je naglasio potrebu da NATO pruži Ukrajini bezbednosne garancije, napomenuvši da je krajnji cilj članstvo u odbrambenom savezu. Moskva se oštro protivi približavanja Kijeva vojnoj alijansi, istakavši u više navrata da je ta tendencija, propraćena kontinuiranim naoružavanjem kijevskog režima, bila među razlozima za pokretanje Specijalne vojne operacije.

Generalni sekretar NATO-a je ove nedelje jasno stavio do znanja da nema plana da se uputi poziv Ukrajini na samitu sledećeg meseca u Litvaniji.

Jens "Stoltenberg zna moju poziciju", rekao je Zelenski, dodavši da je Kijev NATO rukovodstvu u više navrata poručio da im ne "izvlače tepih ispod nogu."

Predsednik Ukrajine je ponovio zahteve za američkim f-16 avionima i istakao da bi ukrajinski piloti mogli početi obuku već u avgustu, a da bi prvi avioni mogli da stignu za šest ili sedam meseci.

Veliki gubici, uključujući i značajan broj uništenih tenkova "leopard" i druge zapadne tehnike, kombinovani sa nedostatkom konkretnih rezultata razočarali su i zapadne komentatore.

"Ja se zaista nadam da postoji plan i da se sve ovo čini za neko više dobro. Znaćemo za nekoliko nedelja", rekao je novinar nemačkog "Bilda", komentarišući snimke uništenih "leoparda" i "bredlija".

"Ejža tajms" je preneo da su zapadni vojni posmatrači u Ukrajini opisali su napore ukrajinske vojske u protekla dva dana kao "samoubilačku misiju" koja se kosi sa osnovnim pravilima vojne taktike.

"Nekoliko Ukrajinaca je pokušalo da izvede guderijanski manevar", rekao je jedan vojni sagovornik honkonškog medija, misleći na proboj koji je izveo nemački general Hajnc Guderijan u Sedanu tokom bitke za Francusku 1940. godine. Izvor međutim napominje da je "Guderijan imao 3.000 tenkova, a ovi idioti su upravo prokockali svih 30."

image