Svet

Finska preti afričkim zemljama: Smanjićemo vam pomoć zbog podrške Rusiji

To je klasičan slučaj diplomatije prinude gde se pretnje i ucene koriste za postizanje određenih pozicija, ocenio je južnoafrički političar Temba Godi
Finska preti afričkim zemljama: Smanjićemo vam pomoć zbog podrške Rusijiwww.globallookpress.com © IMAGO/Antti Aimo-Koivisto

Afričke zemlje koje podržavaju Rusiju u sukobu sa Ukrajinom izgubiće razvojnu pomoć koju dobijaju od Finske, upozorio je finski ministar za spoljnu trgovinu i razvoj Vile Tavio. 

Nova finska vlada koju predvodi premijer Peteri Orpo nastoji da smanji pomoć za oko milijardu dolara i preusmeri taj novac na drugu stranu.  

"Ukrajina će postati nova zemlja primalac", rekao je Tavio za javni servis ILE.

On je u intervjuu za "Tajms" naveo da je prva dužnost njegove zemlje da podrži Ukrajinu, tvrdeći da je "moralno pogrešno" da zemlje koje podržavaju Rusiju nastave da primaju razvojnu pomoć od Finske. 

"Države u razvoju treba da se usredsrede na sopstveni razvoj umesto da podržavaju ruski rat. Motrimo na zemlje koje primaju pomoć od Finske, a biraju da ne poštuju međunarodni poredak zasnovan na pravilima i državni suverenitet Ukrajine", istakao je Tavio.

Iako ministar nije imenovao nijednu državu konkretno, glavni partneri Finske u Africi su Etiopija, Kenija, Tanzanija, Somalija i Mozambik, koji su decenijama dobijali pomoć iz Helsinkija.

Diplomatija prinude

Nekoliko zemalja na tom kontinentu, uključujući Južnu Afriku, ostalo je nesvrstano u sukobu Rusije i Ukrajine, uprkos spoljnom pritisku da podrže Kijev.

Južnoafrički političar Temba Godi ocenio je da je "sramota" za finsku vladu što preti afričkim nacijama smanjenjem pomoći.

"To je klasičan slučaj diplomatije prinude gde se pretnje i ucene koriste za postizanje određenih pozicija", rekao je Godi za RT internešenel. 

On je dodao da "stavovi koje zemlje zauzimaju o sukobu Rusije i Ukrajine ne moraju nužno da budu zasnovani na racionalnom razmišljanju i nezavisnim odlukama, već mogu da budu proizvod ucene".

Prema Godiju, pristup Helsinkija samo pojačava mišljenje da zemlje saveznici SAD nemaju obzira prema Afrikancima. On je ocenio da su afričkim državama bliže Rusija i Kina, što je rezultat maltretiranja od strane Finske i drugih zemalja. 

Pored toga, nova finska vlada iznela je planove za pooštravanje imigracionih pravila i otežavanje stranim državljanima da dobiju boravak ili državljanstvo u toj zemlji.

image