Svet

Finska i SAD pripremaju vojni savez; Rusija: Moraćemo da odgovorimo

Oformićemo armijski korpus, prigranična zona biće puna PVO sistema, a radićemo i na jačanju vojne infrastrukture, poručuje ruska strana
Zheng Huansongwww.globallookpress.com

Rusija će morati da pojača odbranu na granici sa Finskom, a u planu je razmeštanje PVO sistema i vojnih jedinica u pograničnim delovima, rekao je za "Izvestija" Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja. 

"Oformićemo armijski korpus, pogranična zona biće puna PVO sistema, a radićemo i na jačanju vojne infrastrukture", rekao je on. 

Ambasada Rusije u Finskoj dalje objašnjava da će ovakve mere biti neophodne kako bi se "sanirale nove bezbednosne pretnje" koje mogu nastati nakon potpisivanja odbrambenog vojnog sporazuma između Finske i SAD. U skladu sa tim sporazumom, Vašington će dobiti dozvolu da na teritoriji Finske razmesti svoje vojne baze, što bi, kako je to ranije rekao ministar spoljnih poslova te zemlje, trebalo da "ojača vojni potencijal" Helsinkija. 

Pregovori Vašingtona i Helsinkija trajaće do kraja sledeće godine, nakon čega će dokument razmotriti parlamenti dveju država. 

Sličan dogovor, SAD su 2021. godine postigle sa Norveškom nakon čega su na teritorije ove nordijske zemlje razmešteni američki vojni avioni. 

Vašington na ovu temu razgovora i sa Švedskom i Danskom.

Finska je, podsetimo, nedavno ušla u NATO, dok Švedska ne odustaje od toga da postane još jedna zemlja članica Alijanse. 

image