Svet

Posledice ekonomske krize i mera štednje: Britanska deca sve niža, bolesnija i neobrazovanija

Jeftina i nezdrava hrana glavni krivac
Posledice ekonomske krize i mera štednje: Britanska deca sve niža, bolesnija i neobrazovanijaGetty © Christopher Furlong / Staff

Britanski petogodišnjaci koji su odrasli u eri mera štednje niži su od svojih vršnjaka u drugim razvijenim zemljama za čak sedam centimetara, piše "Tajms" pozivajući se na studiju o faktorima rizika nezaraznih bolesti.

Od 1985. godine, kada su britanski dečaci i devojčice bili na 69. mestu liste visine petogodišnjaka u 200 zemalja, njihov rang je drastično opao – na 102. mesto za dečake i 96. za devojčice, stavljajući ih iza zemalja poput Kanade, Kirgistana ili Kube.

Upoređujući brojke sa podacima o 19-godišnjacima, profesor Tim Kol sa Instituta za zdravlje dece londonskog univerzitetskog koledža rekao je za "Tajms" da je odrastanje u "periodu štednje" 2010-ih ono što je "saseklo visinu dece u Ujedinjenom Kraljevstvu".

Visina britanskih petogodišnjaka dostigla je vrhunac 2011. na 112,8 cm i od tada opada, pokazuju statistike.

Pošto na visinu utiču ne samo kvalitet i količina hrane, već i stres, siromaštvo, bolest, pa čak i kvalitet sna, Kol tvrdio da je to jedinstveno "osetljiv" pokazatelj životnih uslova. "Sasvim je jasno da zaostajemo u odnosu na Evropu", rekao je on.

"U savremenoj Britaniji, način na koji jedemo jedan je od najjasnijih pokazatelja nejednakosti", rekao je za "Tajms" bivši savetnik britanske vlade za hranu Henri Dimblbi, ističući da su "deca u najsiromašnijim delovima Engleske i deblja i znatno niža od one u najbogatijim područjima u dobi od deset do jedanaest godina".

Porodični lekari u oblastima sa niskim prihodima prijavili su "izuzetan" porast bolesti uzrokovanih nedostatkom ishrane koje su preovladavale tokom viktorijanskog doba, objasnio je Dimblbi.

Prema podacima Nacionalne zdravstvene službe (NHS), 700 dece se svake godine prima u engleske bolnice sa rahitisom, skorbutom ili drugim oblicima neuhranjenosti, dok je dobrotvorna organizacija za ishranu Fondacija za hranu otkrila veće stope dijabetesa tipa 2 i karijesa, kao i gojaznosti kod siromašnije dece.

Nisu samo evropske zemlje poput Holandije i Litvanije te koje "nadvisuju" Britaniju. Prema studiji, i Kina i Severna Koreja odgajaju više petogodišnjake od Velike Britanije. Čak su i petogodišnjaci u Libiji – rođeni i odrasli nakon NATO bombardovanja – viši (dečaci) ili iste visine (devojčice) u poređenju sa Britancima.

Mere štednje povezane su sa nizom društveno-ekonomskih problema u Velikoj Britaniji, od rastuće nejednakosti do opadanja kvaliteta obrazovanja. Dok pristalice tvrde da je program usvojen nakon finansijske krize 2008. bio neophodan za spasavanje posrnule ekonomije, kritičari kažu da je šteta veća od bilo kakve koristi.

image