Svet

Poljska: Nismo bili čvorište za sabotažu Severnog toka; Šveđani: Ne objavljujemo rezultate istrage

Poljska tvrdi da nema dokaza da su bili čvorište za sabotažu Severnog toka, dok Šveđani poručuju da zadržavaju pravo da ne objave rezultate istrage
Poljska: Nismo bili čvorište za sabotažu Severnog toka; Šveđani: Ne objavljujemo rezultate istrageGetty © Sean Gallup / Staff

Nema dokaza koji bi sugerisali da je Poljska korišćena kao čvorište za sabotažu gasovoda Severni tok, saopštili su poljski tužioci, odbacivši izveštaj da je tim koji je digao gasovode u vazduh možda koristio Poljsku kao operativnu bazu.

Takođe se navodi da nema direktnih dokaza koji sugerišu da je "Andromeda", jahta od 50 stopa (15 metara) za koju se sumnja da je umešana u eksplozije na licu mesta, učestvovala u sabotaži, prenosi Rojters.

List "Volstrit džornal" preneo je ranije ovog meseca da nemački istražitelji ispituju dokaze koji sugerišu da je tim koji je izveo sabotažu u Baltičkom moru u septembru, koristio Poljsku kao svoju bazu.

"Izjava da je 'Poljska bila logistički centar za operaciju dizanja Severnog toka u vazduh' potpuno je neistinita i nije potkrepljena dokazima istrage", navodi se u saopštenju poljskog nacionalnog tužilaštva.

Dodaje se da nema dokaza koji bi sugerisali da su poljski državljani učestvovali u dizanju gasovoda u vazduh.

Prema pisanju lista, nemački istražitelji rekonstruisali su dvonedeljno putovanje "Andromede". Pozivajući se na ljude koji su upoznati sa putovanjem, navodi se da je diverzantska posada postavila dubokomorski eksploziv na Severni tok 1 pre nego što je brod krenuo ka Poljskoj.

Poljski tužioci rekli su da je "Andromeda" doplovila u Poljsku sa nemačkog ostrva Rugen i provela 12 sati u poljskoj luci.

"Nalazi istrage pokazuju da tokom boravka jahte u poljskoj luci na njenu palubu nije utovaren nijedan predmet, a posadu jahte je pregledao poljski graničar", saopštilo je tužilaštvo.

Poljski dnevnik "Republika" citirao je tužilaštvo da je na jahti bilo 6 ljudi i da su imali bugarske pasoše.

Ako bude optužnice, biće i rezultata istrage

U međuvremenu, švedsko tužilaštvo saopštilo je da zadržava pravo da ne objavi materijale iz svoje istrage o sabotaži gasovoda Severni tok.

"Ako bude podignuta optužnica, onda će deo istražnog materijala verovatno biti objavljen. Međutim, tužilac u Švedskoj takođe može da odluči da neki delovi istrage ostanu poverljivi", naveli su iz tužilaštva za "RIA Novosti".

Ranije je švedski tužialc Mats Jungkvist, koji vodi istragu, rekao da očekuje da će na jesen podići optužnicu protiv odgovornih za napade.

U septembru prošle godine, uništeni su Severni tok 1 i novoizgrađeni gasovod Severni tok 2, koji je prevozio gas iz Rusije u Nemačku preko Baltičkog mora.

Eksplozije su se dogodile u ekonomskim zonama Švedske i Danske, zbog čega su obe zemlje pokrenule istrage.

SAD i NATO su incident nazvali "sabotažom", a Moskva je optužila istražitelje da odugovlače sa istragama, te da pokušavaju da prikriju ko stoji iza napada.

Ukrajinske vlasti negiraju bilo kakvu umešanost.

image