Svet

Lula: Evropska unija da odustane od protekcionizma

Predsednik Brazila kritikovao je EU da od drugih traži da poštuju sporazum koji ni sama ne poštuje
Lula: Evropska unija da odustane od protekcionizma© (AP Photo/Andrew Medichini)

Evropska unija treba da odustane od protekcionizma ako želi trgovinski sporazum sa južnoameričkim blokom Merkosur, saopštio je danas predsednik Brazila Lula da Silva.

Savez evropskih zemalja i alijansa koju čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, naime su još 2019. godine završili pregovore o trgovinskom sporazumu, ali dogovor još nije postignut zbog zabrinutosti za krčenje šuma u Amazoniji i neslaganja po pitanju klimatskih promena i održivog razvoja.

"Dodatno pismo koje je EU poslala Merkosuru je neprihvatljivo zato što oni kažnjavaju svaku zemlju koja nije usaglašena sa Pariskim sporazumom o klimatskim promenama, a ni oni ne poštuju taj sporazum", rekao je Lula na konferenciji za medije u Italiji, a preneo Rojters.

Predsednik Brazila smatra da EU mora da bude "skromnija" i da pokaže "veću osetljivost".

Danas je, inače, poslednji dan Luline posete Italiji, a njegova sledeća stanica je Francuska, gde će se sresti sa predsednikom Emanuelom Makronom.

"Želim da pričam sa Makronom zato što Francuska veoma čvrsto brani svoje interese u poljoprivredi... divno je što oni brane svoju poljoprivredu, ali moraju da shvate da i drugi imaju pravo da brane svoju", naveo je Lula.

On smatra da je važno da "svako odustane od svog protekcionizma" da bi bio postignut sporazum o slobodnoj trgovini.

image