Svet

Lula sa Kinezima želi da balansira svetsku geopolitiku: Amerika da prestane da podstiče rat

Brazilski predsednik svojim komentarima o dedolarizaciji, jačanju odnosa sa Kinom i stvaranju multipolarnog poretka izazvao bes u Vašingtonu
Lula sa Kinezima želi da balansira svetsku geopolitiku: Amerika da prestane da podstiče rat© Tanjug/Ken Ishii/Pool Photo via AP

Brazilski predsednik Luiz Injasio Lula da Silva izjavio je danas, tokom posete Kini, da SAD treba da prestanu da podstiču rat u Ukrajini.

"Sjedinjene Države treba da prestanu da podstiču rat i počnu da govore o miru. Evropska unija treba da počne da priča o miru kako bismo mogli da ubedimo Putina i Zelenskog da je mir u interesu svih i da je rat interesantan, za sada, samo njima dvojici", rekao je Lula novinarima u Pekingu.

Lula je rekao da je sa kineskim liderom Si Đinpingom razgovarao o formiranju grupe istomišljenika o Ukrajini, odnosno zemalja koje su spremne da pronađu način da sklope mir.

Lula da Silva rekao je na kraju svoje trodnevne posete Kini da želi da, zajedno sa Pekingom, radi na "balansiranju svetske geopolitike".

"Želimo da podignemo nivo strateškog partnerstva između naših zemalja, povećamo obim trgovine i, zajedno sa Kinom, radimo na balansiranju svetske geopolitike", rekao je Lula.

Iskusni brazilski političar se, od kada se vratio na čelo svoje države početkom ove godine, založio za kreiranje multipolarnog sveta i osnaživanje međunarodnih organizacija - istih ciljeva koje podržava i Peking, piše "Fajnenšel tajms".

Lula je u Kini dočekan srdačno, a kineski predsednik Si Đinping ga je nazvao "starim prijateljom". Dve strane su potpisale više od desetak sporazuma vrednih više od 10 milijardi dolara, u većem broju oblasti - od infrastrukture do proizvodnje satelita.

Brazil i Kina članice su organizacije BRIKS, zajedno sa Rusijom, Indijom i Južnoafričkom Republikom. Lula je od povratka na čelo Brazila jedan od glavnih zagovornika čvršće integracije u okviru te grupe zemalja.

On je u govoru tokom nedavne posete Šangaju pozvao i na kreiranje alternativne valute za međunarodnu trgovinu koja bi zamenila dolar, naglašava "Fajnenšel tajms".

"Svako veče se pitam zašto sve države moraju da koriste dolare u trgovini", rekao je Lula.

"Niko ne sme da brani dobre odnose sa Kinom"

Brazilski predsednik izazvao je neodobravanje Vašingtona i kada je zajedno sa svojim kineskim kolegom posetio tehnološku kompaniju "Huavej", koja se nalazi pod američkim sankcijama.

"Juče smo posetili 'Huavej' kako bi čitavom svetu pokazali da nemamo nikakvih pristrasnosti u našim odnosima sa Kinezima, kao i da Brazilu niko ne može da zabrani da popravlja svoje odnose sa Kinom", rekao je on.

Tokom razgovora sa predsednikom kineskog parlamenta Žao Ledžijem, trećim po rangu političarem u Kini, Lula je rekao da se zalaže za "rebalansiranje svetskog poretka".

"Naš interes u odnosu sa Kinom nije samo komercijalan. Mi imamo i političke interese, poput želje za uspostavljanjem novih geopolitičkih pravila i jačanja uloge Ujedinjenih nacija", rekao je brazilski predsednik.

Lulin fokus na multilateralizam predstavlja drastično odstupanje od politike njegovog prethodnika Žaira Bolsonara, koja je u prvi plan stavljao bilateralne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali i drugim zemljama u kojima su na vlasti desno orijentisane partije, poput Mađarske i Izraela, naglašava "Fajnenšel tajms".

image