Svet

Rosatom dobio dozvolu za izgradnju drugog bloka nuklearne elektrane u Egiptu

Izgradnja nuklearne elektrane El Daba u Egiptu jedan je od najvećih projekata u istoriji rusko-egipatske saradnje
Rosatom dobio dozvolu za izgradnju drugog bloka nuklearne elektrane u Egiptu© Rosatom/via Globallookpress.com

Egipatska regulatorna agencija za nuklearnu energiju i radiologiju (ENRRA) izdala je ruskoj državnoj nuklearnoj korporaciji Rosatom dozvolu za izgradnju drugog energetskog bloka nuklearne elektrane El Daba na severu zemlje, navodi se u saopštenju za javnost, koje prenose "RIA novosti".

"Upravni odbor ENRRA-e, kojim predsedava Sami Šaban, pristao je da izda dozvolu za izgradnju drugog energetskog bloka nuklearne elektrane El Daba", navodi se u saopštenju.

Agencija je izvršila niz inspekcijskih nadzora na gradilištu, od kojih je najveći od 23. do 27. oktobra, kako bi se potvrdilo da je bezbednost drugog bloka nuklearne elektrane u skladu sa uslovima neophodnim za izdavanje dozvole.

Licencu za izgradnju prvog bloka Rosatom je dobio 29. juna, dok je izgradnja stanice počela 20. jula. Početku radova prisustvovali su ministar za elektriku Egipta Mohamed Šaker i šef Rosatoma Aleksej Likačev, koji su, simbolično, zajedno izlili prvu betonsku ploču ove elektrane.

Prema strategiji egipatske države planirano je da se oko devet odsto električne energije u zemlji dobije iz nuklearnih elektrana.

Dve države su 2015. godine u Kairu potpisale sporazum o saradnji u izgradnji nuklearne elektrane El Daba i sporazum o uslovima ruskog kredita za ovu namenu u iznosu od 25 milijardi dolara. U decembru 2017. godine, takođe u Kairu, strane su potpisale akte o stupanju na snagu komercijalnih ugovora za izgradnju nuklearne elektrane.

Nuklearna elektrana El-Daba će se sastojati od četiri bloka snage po 1200 MV. Oni će upravljati naprednim ruskim nuklearnim reaktorima VVER-1200 generacije „3+“ koji ispunjavaju najviše bezbednosne standarde.

image