Svet

Šta to sprema Ukrajina: Naređena obuka za slučaj nuklearnog napada

U narednim danima sprovešćemo odgovarajuće vežbe – zatvaraćemo puteve, raspoređivati sanitarne punktove gde ćemo proveravati radijaciju. Sva oprema za merenje zračenja je baždarena i spremna za rad, rekao je ministar Klimenko
Šta to sprema Ukrajina: Naređena obuka za slučaj nuklearnog napadawww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev

Sve se izvesnijim čini zastrašujući, i do skoro nezamislivi scenario izazivanja nuklearnog sukoba u Ukrajini. Medijski teren za to upravo se priprema.

Naime, štab čiji je zadatak da otkloni posledice havarije u slučaju da Rusi izvedu teroristički napad na nuklearku Zaporožje već je na terenu, objavio je portal "RBC-Ukrajina" pozivajući se na reči tamošnjeg ministra unutrašnjih poslova Igora Klimenka.

A dan ranije predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ustvrdio je da Rusi pripremaju napad na nuklearnu elektranu Zaporožje. Pozivajući se na svoju obaveštajnu službu, Zelenski je naveo da ima informacije da Rusija razmatra teroristički napad na nuklearku koju sama kontroliše.

Ovo znači da postoje dva moguća scenarija. Jedan, o kome govori kijevski režim, po kome će ruske snage napasti same sebe i to u momentu u kome uspešno odbijaju dugo najavljivanu ukrajinsku kontraofanzivu. I drugi, da Kijev, upravo zbog svoje neuspele kontraofanzive, izvrši teroristički napad na nuklearku pod ruskom kontrolom sa idejom da za to optuži Ruse kako bi izazvao reakciju svojih zapadnih pokrovitelja.

"Pre svega ljudi treba da ostanu mirni jer su sve naše službe za vanredne situacije, uključujući i Ministarstvo energetike, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, u stanju pripravnosti ukoliko bi došlo do curenja radioaktivnih čestica iz NE Zaporožje", izjavio je Klimenko.

Prema njegovim rečima, MUP je oformio štab koji čine stručnjaci za radijaciju, radnici hitne pomoći, policija i medicinari, radi se na informisanju građana o pravilima ponašanja u slučaju vanredne situacije.

Istakao je i da će u slučaju terorističkog napada najvažniji biti prvi dan, kada će radijacija biti najviša, te da je njihov cilj da istu smanje za 80 odsto.

"U narednim danima sprovešćemo odgovarajuće vežbe – zatvaraćemo puteve, raspoređivati sanitarne punktove gde ćemo proveravati radijaciju. Sva oprema za merenje zračenja je baždarena i spremna za rad", rekao je ministar.

Klimenko je napomenuo da će svim građanima koji žele da napuste krizno područje biti obezbeđen odgovarajući prevoz.

"U blizini nuklearnih elektrana stalno održavamo slične vežbe, samo to ne objavljujemo. Sada ćemo to raditi prilično otvoreno. Pod ugroženom teritorijom podrazumevamo zonu od 50 kilometara oko NE Zaporožje. Ako uzmemo u obzir i desnu i levu obalu, radi se o oko pola miliona ljudi", zaključio je Klimenko.

image