Svet

Objavljen izveštaj američkih obaveštajaca o poreklu kovida: Ne znamo ništa pouzdano

I prirodno i laboratorijsko poreklo virusa korona ostaju verovatne hipoteze u objašnjavanju prvih ljudskih infekcija, navodi se u izveštaju američkih obaveštajnih agencija
Objavljen izveštaj američkih obaveštajaca o poreklu kovida: Ne znamo ništa pouzdanoGetty © Antonio Masiello / Stringer

Američke obaveštajne agencije ne znaju kako je pandemija kovida 19 započela, pokazuju objavljeni obaveštajni podaci.

Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne agencije u izveštaju navodi da sve vladine agencije "nastavljaju da procenjuju i prirodno i laboratorijsko poreklo virusa", kao i da oba ostaju "verovatne hipoteze u objašnjenju prvih ljudskih infekcija", preneo je "Politiko".

U izveštaju se navodi da su istraživači kineskog Instituta za virusologiju u Vuhanu, koji su sprovodili istraživanja virusa korona u gradu gde su zabeleženi prvu slučajevi u svetu, oboleli u jesen 2019. godine, kratko pre nego što je pandemija počela.

Podseća se i na nedavno pisanje "Volstrit džornala" da je jedan od ovih istraživača, Ben Hu, radio na istraživanju virusa korona koje je finansirala američka vlada. Vest su spremno dočekali zagovornici teorije o laboratorijskom poreklu virusa kao gotovo definitivan dokaz da je njihova teorija o poreklu virusa tačna.

Ali u izveštaju obaveštajaca navodi se da to nije sigurno.

Iako nekoliko istraživača instituta u Vuhanu jesu bili bolesni u jesen 2019, u izveštaju se navodi da su oni imali "različite simptome koji odgovaraju prehladi i alergijama sa pratećim simptomima koji nisu tipični za kovid 19, a za neke je potvrđeno da su oboleli od bolesti koje nisu povezane s kovidom".

Takođe, u izveštaju je potvrđeno da laboratorija u Vuhanu nije uvek preduzimala bezbednosne mere u istraživanju virusa korona.

Obaveštajci su naveli da su istraživači radili na genetskim izmenama virusa korona, ali nemaju informaciju da su radili na soju koji je izazvao pandemiju.

Navedeno je i da institut u Vuhanu sarađuje sa kineskom vojskom, ali na odbrambenim projektima povezanim sa podizanjem kineske biološke bezbednosti i ranog upozoravanja na pojavu bolesti.

Konstatuje se i da američke obaveštajne agencije nemaju jedinstven stav po pitanju porekla virusa, pa je Nacionalni obaveštajni savet bliži teoriji o prirodnom poreklu virusa, FBI o laboratorijskom, dok CIA nije zauzela stav po ovom pitanju.

Objavljeni obaveštajni podaci u skladu su sa zakonom koji je Kongres jednoglasno usvojio, a američki predsednik Džozef Bajden potpisao u martu. Zagovornici usvajanja ovog zakona nadaju se da će on omogućiti da se baci novo svetlo na poreklo pandemije.

Republikanci u Kongresu smatraju verovatnijom teoriju o laboratorijskom poreklu virusa i optužuju Bajdenovu administraciju da zataškava takva saznanja jer je američka vlada finansirala istraživanja u Vuhanu.

Kongresmeni iz redova republikanaca koji vode komitet za nadzor i odgovornost za pandemiju kovida 19 pozdravili su objavljivanje izveštaja američkih obaveštajaca i nazvali ga "obećavajućim korakom ka punoj transparentnosti".

image