Svet

"Mlaka čestitka" Zelenskog novom predsedniku Brazila

Predsednik Ukrajine nije zaboravio da ga je Lula da Silva nazvao komičarem željnim slave, pišu američki mediji
"Mlaka čestitka" Zelenskog novom predsedniku Brazilawww.globallookpress.com © Ukrainian Presidential Press Off/Keystone Press Agency

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski čestitao je levičaru Luisu Injasiu Luli da Silvi pobedu nad konzervativnim kandidatom Žairom Bolsonarom na predsedničkim izborima u Brazilu. Zelenski je Luli, kako su ocenili američki mediji, uputio "mlaku čestitku", budući da ga je novi predsednik Brazila ismevao nazivajući ga "komičarem" i odgovornim za sukob u Ukrajini.

U intervjuu za magazin "Tajm", 77-godišnji Lula je Zelenskog nazvao "finim komičarem" željnim slave, optužujući ga za eskalaciju rata u Ukrajini, piše američki "Brajtbart".

Iako je Lulin zvanični nalog na Tviteru u protekla 24 sata objavljivao čestitke iz celog sveta, novi predsednik Brazila se nije osvrnuo na poruku Zelenskog, niti je podelio sa novinarima i medijima.

"Čestitam Luli na pobedi na predsedničkim izborima u Brazilu. Verujem u aktivnu saradnju sa dugogodišnjim prijateljem Ukrajine i u jačanje strateškog partnerstva Ukrajine i Brazila kako bi se obezbedili demokratija, mir, bezbednost i prosperitet u naše dve države i ostatku sveta!", tvitovao je Zelenski na portugalskom.

Dugogodišnji prijatelj Rusije

Američki "Brajtbart" navodi da je Lula "dugogodišnji Putinov prijatelj" i da Brazil koji do sada nije uveo sankcije Rusiji, kao najveća privreda Južne Amerike, glavni dobavljač osnovnih namirnica i važan kupac ruske nafte može postati vrlo značajan međunarodni akter u konfliktu Rusije i Ukrajine.

Povodom sukoba u Ukrajini Lula da Silva je u intervjuu za magazin "Tajm" u maju izjavio da smatra da uzrok konflikta jeste onaj koji je navela Rusija, te da u svakom sukobu učestvuju dve strane:

"Ponekad sedim i gledam predsednika Ukrajine kako govori u medijima, kako mu aplaudiraju i kako u Evropskom parlamentu dobija ovacije. Znate, taj čovek je jednako kriv za rat kao i Putin. U ratu nikada nije kriva samo jedna osoba."

Lula je Zelenskom poručio da je dobar komičar, ali da mu ne treba rat kako bi se pojavio na TV.

"Ohrabrujete Zelenskog, a on onda misli da je trešnja na vrhu vaše torte. Trebalo bi da vodimo ozbiljan razgovor. U redu, bio si dobar komičar, ali ne treba da ratujemo da bi se ti pojavio na TV."

Predsednik Rusije Vladimir Putin je uputio telegram čestitku Luli da Silvi povodom pobede na predsedničkim izborima, izražavajući nadu u dalji razvoj konstruktivne rusko-brazilske saradnje.

"Poštovani gospodine Lula, primite moje iskrene čestitke povodom Vaše pobede na predsedničkim izborima. Rezultati glasanja potvrdili su vaš visoki politički autoritet. Nadam se da ćemo zajedničkim naporima obezbediti dalji razvoj konstruktivne rusko-brazilske saradnje u svim oblastima", navodi se u tekstu telegrama.

Lula je prethodno bio predsednik države od 2003. do 2011. godine, a 2006. je učestvovao u osnivanju koalicije BRIKS (tada BRIK), koja promoviše saradnju komplementarnih ekonomija, Brazila, Rusije, Kine, Indije i od 2010. godine Južnoafričke Republike.

Proslavljajući pobedu na izborima, Da Silva je izjavio da se "vratio Brazil koji je nedostajao svetu, onaj Brazil koji je ravnopravno razgovarao sa velikim državama, pomagao razvoj najsiromašnijih zemalja i formiranje BRIKS".

image