Svet

Lula da Silva pobedio na izborima u Brazilu, Bolsonaro još ne prihvata rezultate

"Do sada me Bolsonaro nije zvao da prizna moju pobedu i ne znam da li će me pozvati", rekao je novi predsednik Brazila
Lula da Silva pobedio na izborima u Brazilu, Bolsonaro još ne prihvata rezultate© Tanjug/AP Photo/Andre Penner

Levičar i bivši predsednik Brazila Luis Injasio Lula da Silva pobedio je na predsedničkim izborima u toj zemlji sa osvojenih 50,9 odsto glasova.

Nakon prebrojanih 100 odsto glasova, aktuelni šef države Žair Bolsonaro osvojio je 49,1 odsto glasova.

"Borili smo se, ne protiv kandidata, već protiv brazilske državne mašine. Ja sam građanin koji je prošao kroz proces vaskrsnuća u brazilskoj politici. I preživeo sam. Uz pomoć naroda, mi ćemo naći način da živimo harmonično, demokratski i da uspostavimo mir među porodicama", rekao je Da Silva u prvom obraćanju posle proglašenja pobede.

"Do sada me Bolsonaro nije zvao da prizna moju pobedu i ne znam da li će me pozvati", rekao je novi predsednik Brazila. 

On se na Tviteru zahvalio onima koji su ga izabrali, poručivši da je pobedio zbog "posvećenosti" onih koji su verovali u "slobodu i mogućnost oporavka zemlje".

Lula je, inače, bio predsednik Brazila od 2003. do 2011. godine, nakon čega je podneo ostavku. U trenutku odlaska sa vlasti imao je rekordnu podršku birača - 80,5 odsto.

Narednih godina, njegova Radnička partija optužena je da je zemlju dovela do recesije, a sam Lula je 2018. godine osuđen na zatvorsku kaznu zbog optužbi za korupciju zbog čega mu je zabranjeno da se kandiduje na izborima te godine.

Nakon više od godinu dana je oslobođen, a sve odluke suda su poništene uz obrazloženje da mu je nepravedno suđeno. 

Njegovi najvažniji programi su "Fome zero", program iskorenjivanja gladi, kao i "Bolsa familija", odnosno finansijska pomoć za porodice koje školuju i vakcinišu svoju decu, a u izbornoj kampanji obećao je i da će povećati mere zaštite Amazona.

Lula je u radnički pokret ušao 1979. godine i postao sindikalni vođa usled organizovanja velikog broja štrajkova, što je dovelo do stvaranja Radničke partije koju sada predvodi.

Prvi put je u kampanju za predsednika ušao je 1989. godine kada je bio neuspešan, kao i 1994. i 1998. godine, pre nego što je 2002. pobedio na izborima. 

Bajden: Radujemo se nastavku saradnje SAD i Brazila

Američki predsednik Džozef Bajden čestitao je novom predsedniku pobedu na, kako je rekao, slobodnim, fer i kredibilnim izborima i poručio da se raduje nastavku saradnje između dve zemlje.

Građanima Brazila je čestitao i američki državni sekretar Entoni Blinken "zato što su iskoristili svoje pravo glasa i potvrdili snagu svoje demokratije", preneo je Rojters.

"Sjedinjene Države se raduju nastavku našeg snažnog partnerstva sa novoizabranim predsednikom Lulom dok gradimo demokratsku, prosperitetnu i pravednu hemisferu", naveo je Blinken na Tviteru.

image