Svet

OPEK: Globalna potražnja za naftom do 2045. porašće na 110 miliona barela dnevno

Zapadne zemlje optužuju ovu organizaciju da manipuliše cenama nafte i da podriva globalnu ekonomiju visokim troškovima energenata
OPEK: Globalna potražnja za naftom do 2045. porašće na 110 miliona barela dnevnowww.globallookpress.com © Rafael Henrique

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) očekuje da će globalna potražnja za naftom porasti na 110 miliona barela dnevno, a da će ukupna potražnja za energijom do 2045. godine porasti za 23 odsto, izjavio je u ponedeljak generalni sekretar ove organizacije Hajtam Al Gajs, prenosi Rojters.

Prethodno je, početkom ovog meseca, OPEK najavio smanjenje proizvodnje nafte, kako bi se stabilizovala tržišta i usporio pad cene nafte.

OPEK kontroliše oko 40 odsto svetske sirove nafte, što znači da njegove odluke imaju veliki uticaj na cenu energenata.

Zapadne zemlje optužuju OPEK da manipuliše cenama nafte i da podriva globalnu ekonomiju kroz visoke troškove energenata. Takođe, Zapad je optužio OPEK da podržava Rusiju i da ne poštuje zapadne sankcije. Zvaničnici OPEK-a su odgovorili da je štampanje zapadnog novca u poslednjoj deceniji dovelo do inflacije i primoralo zemlje koje proizvode naftu da reaguju.

Ranije, na energetskoj konferenciji u Kairu, u februaru ove godine, generalni sekretar OPEK-a ukazao je na potrebu da sve strane uključene u trenutne klimatske pregovore sagledaju širu sliku: "Treba raditi na energetskoj tranziciji koja je ispravna, inkluzivna, i koja pomaže da se obezbedi energetska sigurnost za sve", istakao je zvaničnik OPEK-a.

image