Svet

Nemački ARD: Pregovori o Ukrajini mogu biti održani u julu

Pre dva dana u Kopenhagenu, u najstrožoj tajnosti, održani razgovori zapadnih diplomata i predstavnika zemalja BRIKS-a
Nemački ARD: Pregovori o Ukrajini mogu biti održani u juluwww.globallookpress.com © Pavlo Pakhomenko

Zvanični pregovori o razrešenju situacije u Ukrajini mogu biti održani u julu, javila je danas nemačka televizija ARD, prenosi ruski TASS.

Kako javljaju nemački mediji, u Kopenhagenu su 24. juna, u najstrožoj tajnosti, održani razgovori na temu Ukrajine u kojima su učestvovale zapadne diplomate i predstavnici BRIKS-a - Brazila, Indije, Kine i Južne Afrika. 

Kako prenosi ARD, Zapad je na ovaj način pokušao da osigura podršku zemalja BRIKS-a, pošto ni jedna od njih nije uvela sankcije protiv Rusije i pošto se drže neutralnog stava kada je reč o konfliktu u Ukrajini. 

Dan pre nego što su u Kopenhagenu bili održani tajni pregovori, Evropska unija potvrdila je za medije da je bilo u planu da se, na inicijativu Kijeva, 24. juna održi sastanak zapadnih diplomata i predstavnika Globalnog juga.

Blumberg je prethodno javio i da se očekivalo da bi na tim pregovorima mogli učestvovati i pomoćnik američkog predsednika za pitanja nacionalne bezbednosti Džejk Salivan, predstavnici Evropske komisije, "bitan ukrajinski zvaničnik", ali i predstavnici Brazila, Indije i Južne Afrike. 

image