Rusija

Bela kuća o svojim uslovima za mirovne pregovore Rusije i Ukrajine: Početi sa željama Zelenskog

Bilo kakvi pregovori bi bili dobrodošli ako su kredibilni i održivi, što znači da moraju da počnu na temeljima vere u ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi
Bela kuća o svojim uslovima za mirovne pregovore Rusije i Ukrajine: Početi sa željama Zelenskogwww.globallookpress.com © Chris Kleponis - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Preduslov da Vašington podrži mirovne pregovore Rusije i Ukrajine jeste to da ukrajinski teritorijalni integritet bude očuvan, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi na brifingu.

Američke vlasti podržavaju viziju predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o pravednom miru, dodao je on.

Bilo kakvi pregovori bi bili dobrodošli ako su kredibilni i održivi, što znači da moraju da počnu na temeljima vere u ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, i početi, makar samo početi, predlogom u 10 tačaka koje je predstavio Zelenski", dodao je Kirbi. 

Ukrajinski lider mesecima promoviše svoj tzv. "mirovni plan" u deset tačaka, koji između ostalog, zahteva da Rusija povuče svoje snage, plati ratnu odštetu i odgovara za ratne zločine na međunarodnim sudovima.

Zelenski je istakao da bi želeo da organizuje Globalni mirovni samit – bez učešća Rusije – na kojem bi se razgovaralo o njegovoj inicijativi, ali datum za takav događaj još nije određen.

Rusija je ideju Zelenskog odbacila kao neprihvatljivu, rekavši da ukrajinski predsednik ignoriše realnost na terenu i da je predlog zapravo pokazatelj da Kijev nije spreman da reši krizu diplomatskim putem. 

Kako navode iz Kremlja, to im ne ostavlja drugu opciju osim da nastave da rade na postizanju ciljeva kroz Specijalnu vojnu operaciju.  

Kirbi je tvrdio da SAD, koje su bile glavni podržavalac Ukrajine tokom čitavog sukoba, snabdevajući je sredstvima, oružjem i obaveštajnim podacima, "žele da se taj rat završi". 

"Voleli bismo da se završi danas. Da bi se to dogodilo, predsednik Rusije Vladimir Putin mora da uradi pravu stvar i povuče svoje trupe", rekao je Kirbi i dodao da on to očigledno neće učiniti, da nasuprot tome napada jače, te da se "trenutno vode prilično žestoke borbe na istoku i jugu Ukrajine".

image