Svet

Rusija traži sednicu UN: Turizam na mestu sabotaže Severnih tokova, a nema izveštaja

Skrenućemo pažnju našim kolegama da ni danske, ni nemačke ni švedske vlasti ne dostavljaju Savetu bezbednosti UN o napretku istrage, naveo je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski
Rusija traži sednicu UN: Turizam na mestu sabotaže Severnih tokova, a nema izveštajaGetty

Rusija je zatražila da se Savet bezbednosti UN sastane sutra kako bi razgovarao o sabotažama na gasovodima Severni tok 1 i 2, saopštio je danas prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

"Rasprava će se održati iza zatvorenih vrata 27. juna, ne isključujemo komunikaciju sa novinarima ovom prilikom. Skrenućemo pažnju našim kolegama da ni danske, ni nemačke ni švedske vlasti ne dostavljaju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o napretku istrage, dok su turistička putovanja zapravo krenula na mesto sabotaže", napisao je ruski diplomata na Telegramu, prenosi TASS.

On je dodao da Rusija nije zadovoljna "praznim uveravanjima" da su istrage u toku.

Podsećamo, u septembru prošle godine, uništeni su Severni tok 1 i novoizgrađeni gasovod Severni tok 2, koji je prevozio gas iz Rusije u Nemačku preko Baltičkog mora.

Eksplozije su se dogodile u ekonomskim zonama Švedske i Danske, zbog čega su obe zemlje pokrenule istrage.

SAD i NATO su incident nazvali "sabotažom", a Moskva je optužila istražitelje da odugovlače sa istragama, te da pokušavaju da prikriju ko stoji iza napada.

Ukrajinske vlasti negiraju bilo kakvu umešanost.

image