Svet

Sastanak u Kopenhagenu korak ka ukrajinskom "mirovnom samitu"?

Šef kabineta Zelenskog Andrej Jermak rekao je da Ukrajina želi da se mirovno rešenje zasniva na njenim predlozima, odnosno da neće biti teritorijalnih kompromisa, ali da je otvorena za predloge
Sastanak u Kopenhagenu korak ka ukrajinskom "mirovnom samitu"?© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Sastanak visokih zvaničnika Ukrajine, zemalja G7, Evropske unije, Brazila, Indije, Saudijske Arabije, Južne Afrike i Turske, nedavno održan u Kopenhagenu, unapredio je mirovni plan ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji je isti izneo prošlog novembra, ali je održavanje "mirovnog samita" i usvajanje konačnog dokumenta koji bi trebalo da doprinese okončanju rata s Rusijom a iza kog bi stali svi saveznici – još daleko.

"Svi su složni u tome da se mirovni plan mora zasnivati na principima Povelje UN, pre svega na teritorijalnom integritetu i suverenitetu", izjavio je visoki zvaničnik Evropske komisije upoznat s razgovorima za "Euraktiv", te dodao da što je bliži Povelji UN i osnovnim principima međunarodnog prava, veća je verovatnoća da će ga svi potpisati.

Šef kabineta Zelenskog Andrej Jermak rekao je nemačkim novinarima da Ukrajina želi da se mirovno rešenje zasniva na njenim predlozima, odnosno da neće biti teritorijalnih kompromisa, ali da je otvorena za predloge.

Zelenski je predložio da se "mirovni samit" održi u julu, što su zvaničnici ocenili kao nerealno budući da ima još dosta posla, dodajući da će verovatno sastati krajem godine.

"Nije loše što će Ukrajinci imati još malo vremena, možda upišu još nekoliko dobitaka na bojnom polju", rekao je drugi visoki zvaničnik EU.

Ideja je da ukrajinski saveznici okupe široku koaliciju koja će stajati iza kijevskog režima, uključujući velike zemlje koje su odlučile da Ukrajini ne daju vojnu pomoć niti da uvedu sankcije Rusiji a kako bi povećali diplomatski pritisak na Moskvu.

Kina je bila pozvana na razgovor, ali nije prisustvovala premda je istakla da je pred Ukrajinom i njenim saveznicima izazovan zadatak stvaranja mirovne koalicije.

image