Svet

Orban: Ukrajina nije suverena država, biće mira kad Amerikanci to budu hteli

Mađarski premijer je istakao da je Vladimir Putin popularan lider na veoma stabilnoj poziciji, istakavši da obaveštajne informacije koje ima ukazuju da kratkotrajna pobuna "Vagnera" neće imati značajnog uticaja
Orban: Ukrajina nije suverena država, biće mira kad Amerikanci to budu hteliwww.globallookpress.com © Christoph Soeder/dpa

Premijer Mađarske Viktor Orban je rekao da "Ukrajina više nije suverena država", te da će o konačnom ishodu sukoba odlučivati Amerikanci.

Orban je u intervjuu za nemački "Bild" ocenio da je "nemoguće" da kijevske snage poraze Rusiju u sukobu, čak i uz finansijsku, vojnu i obaveštajnu pomoć koju dobijaju sa Zapada.

"Problem je što će Ukrajinci pre ostati bez vojnika nego Rusi i to će na kraju biti odlučujući faktor", napomenuo je mađarski premijer.

Kako navodi, produžavanje konflikta znači da će Kijev izgubiti enormnu količinu novca, život mnogih ljudi i da će pretrpeti nezamislivo razaranje, te da stoga smatra da je "mir jedino rešenje u ovom trenutku."

Međutim, Orban ističe da je u tom kontekstu najbitnije "šta Amerikanci hoće."

"Ukrajina više nije suverena država. Nemaju novca. Nemaju oružje. Oni mogu da se bore samo zato što ih mi sa Zapada podržavamo. Dakle, ako Amerikanci odluče da žele mir, biće mira", zaključio je mađarski premijer.

Orban: Pobuna "Vagnera" nije značajna, to potvrđuju i obaveštajne informacije

Komentarišući kratkotrajnu pobunu privatne vojne kompanije "Vagner", Orban je istakao da to ne vidi kao "značajan događaj", što, kako dodaje, potvrđuju i informacije koje imaju mađarske obaveštajne službe.

Upitan da prokomentariše navodnu "slabost" ruskog predsednika, Orban je rekao da, "ako vam se tako nešto uopšte dogodi, to je znak slabosti. Ali kada tako nešto okončate za 24 sata, onda je to pokazatelj snage."

"Jasno vam je da je Putin predsednik Rusije. Dakle, ako neko spekuliše da bi mogao on mogao biti smenjen, onda očigledno ne razume ruski narod i ruske strukture moći", napomenuo je Orban.

On ističe da je siguran da će Vladimir Putin nastaviti da bude predsednik i nakon izbora 2024. godine. Mađarski premijer smatra da su spekulacije o Putinovoj slabosti "propaganda", pošto je, kako kaže, ruski lider "popularan" a strukture ruske državnosti su "prilično snažne."

Upitan da prokomentariše poternicu koju je Međunarodni krivični sud u Hagu izdao za ruskog predsednika zbog izbavljanja dece Donbasa iz zona dejstvovanja ukrajinske vojske, a pod izgovorom prisilne deportacije, Orban ističe da Putina ne smatra raznim zločincem.

"On za mene to nije", kaže mađarski premijer.

Kako navodi, jasno je da je trenutno potreban mir, a pozivati jednu od strana za pregovarački sto dok se ujedno preti hapšenjem "nije dobra ideja."

Orban je takođe istakao da ne može da govori o članstvu Ukrajine u NATO-u jer "NATO sporazum vrlo jasno kaže da neko ko je u ratu ne može biti član NATO-a."

image